Anna-Karin Sjölund, gruppledare för S i regionfullmäktige. Nu öppnar hon överraskande för att samarbete med Moderaterna efter valet. Foto: svt

Öppnar för ”ohelig allians”

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Socialdemokraterna för ett samarbete med Moderaterna i regionfullmäktige. En ohelig allians kan alltså bli följden av katastrofsiffrorna för S i den regionala Sifoundersökning som presenterats. Samtidigt stänger man dörren till tidigare partnern Vänsterpartiet.

Anna-Karin Sjölund är gruppledare för Socialdemokraterna i regionfullmäktige, och hon är tydligt bekymrad över partiets usla siffror i den regionala opinionsmätning som slog ner som en bomb häromdagen.

Mätningen, som omfattar drygt 1000 personer, har gjorts av Sifo på uppdrag av Moderaterna i länet.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har tagit tunga, svåra beslut, men vi har inte belönats för att vi tagit ansvar för hela regionen, tycker Anna-Karin Sjölund.

– Det handlar dels om hur bilden av vården sett ut i pressen och i sociala medier, dels om att det tar tid se effekterna av det vi gjort, menar hon. 

Historiskt usla siffror – backar 16 procentenheter

Efter skandalerna kring konsultföretaget Mantec tappade Socialdemokraterna rejält i valet 2010 och fick 38 procent av rösterna, ett historiskt bottennapp.  Dagens siffror ligger sex procentenheter under den tidigare bottennoteringen. 

S backar från valnoteringen 48 procent till mätningens 32 procent.

SVT:  Hur ska ni vända det här?

– Vi fortsätter jobba med med vår politik, en politik som vi tror på, säger hon.

Men det kan ju inte sägas ha gått så bra hittills?

– Det är i valet i september som det avgörs, säger Sjölund.

Tydlig invit till Moderaterna

I vårt grannlän Jämtland samarbetar sedan 2015 S och M i regionfullmäktige. Hur ser du på det samarbetet?

– Det verkar ha fungerat bra, säger Anna Karin Sjölund.

–  Jag tycker att man ska titta brett och man ska ha tydliga överenskommelser inför ett eventuellt majoritetssamarbete, fortsätter hon.

Så du är öppen för tanken att S och M kan samregera i länet efter valet?

– Jag är öppen för en tanke att Socialdemokraterna kommer vara en del av den nya majoriteten, säger Anna-Karin Sjölund.

Stänger dörren till Vänsterpartiet – helt

Samtidigt stänger hon inte dörren till Vänsterpartiet  nej, hon närmast DRAR igen den med en smäll när frågan om samarbete med den tidigare samarbetspartnern Vänsterpartiet kommer upp:

– Vi står väldigt långt ifrån varandra, det märks när man tittar på partiernas olika regionplaner.

– Jag ser inga goda utsikter till ett samarbete, slår hon fast.

Vad är det avgörande skälet till att ett samarbete inte skulle fungera?

– Vi tycker att det finns en bra vård i länet, och vi har inga planer på att öppna upp de avdelningar på Sollefteå sjukhus som har stängts, säger Anna-Karin Sjölund.

Alla gillar entreprenad – utom V

Vänsterpartiet är ju det enda partiet i regionfullmäktige som driver frågan om att återöppna BB och akutkirurgi i Sollefteå igen.

Vänstern är inte heller intresserade av en drift i någon form av entreprenad, ett vårdföretag eller liknande,  utan kräver att Sollefteå sjukhus ska drivas i offentlig regi.

(V)  kommer troligen att få stöd av återstartade Sjuvårdspartiet som ännu inte har spikat något valprogram men som aviserat att man i valrörelsen kommer att driva frågan om ett öppnande de avdelningar som stängts på Sollefteå sjukhus.

Sjukhuset ska drivas i offentlig regi, tycker sjukvårdspartisterna.

Vårdalliansen, Centern, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna,  har ju i sitt gemensamma valprogram slagit fast att entreprenad är den bästa lösningen för Sollefteå sjukhus.

Socialdemokraterna utreder frågan och kan tänka sig entreprenad, men med tillägget att det måste vara en ”non-profit”-lösning.

För Sverigedemokraterna kvittar det hur sjukhuset drivs. SD menar dessutom att det räcker med att öppna BB i Sollefteå. Akutkirurgin kan förbli stängd, menar partiet.

Svalt intresse från moderaterna

Per Wahlberg, moderat oppositionsråd, är relativt kortfattad i sina kommenterar, både när det gäller samarbetet i Jämtland och eventuella möjligheter till alliians här i länet med (S) efter valet.  

– Jag är inte så väl i samarbetet man haft i Jämtland, men här i Västernorrland går vi moderater till val tillsammans med partierna i Vårdalliansen, säger Wahlberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet