Två valvinnare som idag ställdes utanför den styrande makten i Region Västernorrland. Nu vidtar förhandlingar om vem som blir nytt oppositionsråd i regionen. Fr.v Jonny Lundin (C) och Mattias Rösberg (SJVP) Foto: SVT

Oppositionen dömer ut nya regionstyret

Uppdaterad
Publicerad

Nu sätts valets förlorare att styra Region Västernorrland. Reaktionen från oppositionen är hård efter att de nya majoriteten på tisdagen presenterat sin politik för de kommande åren.

Vid pressträffen i Regionens hus i Härnösand idag fanns den politiska oppositionen på åskådarplats. Så sent som för en månad sedan gjorde centerns Jonny Lundin tydligt att han kunde tänka sig att efterträda Erik Lövgren (S) som nytt regionråd i Västernorrland.

”Inte väljarnas vilja”

På tisdagen tillhörde han förlorarna när Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna presenterade formerna för sitt samarbete de kommande fyra åren.

Val 2018 Västernorrland

Till SVT Västernorrland säger en besviken Jonny Lundin att det nu blir valets förlorare som tar makten över sjukvården i regionen.

– Det är inte den lösning vi ville ha för att lösa regionen utmaningar framåt. Vår ambition var att bilda ett nytt ledarskap med vårdalliansen som grund men Moderaterna och Liberalerna ville annat. Det blir inte väljarnas vilja som kommer att råda de närmaste fyra åren, säger Lundin.

Förlorarna tar makten

Inget av de partier som hade valframgångar i länet finns bland de styrande. Vänstern, Centern, Kristdemokraterna Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna gick samtliga fram i valet, med totalt 15 mandat. De tre partier som tar över förlorade i sin tur 12 mandat men kommer ändå att kunna styra med totalt 41 mandat.

Också Sjukvårdspartiet är besviket:

– Det här är ett styre som inte kommer att ta sig an stafettkostnaderna, långa sjukköer och väntetider och ett sjukhus i länet som inte är komplett, säger Mattias Rösberg, Sjukvårdspartiet.

Moderat nej till BB

SVT: Ni var ju med i förhandlingarna om ett styre med vårdalliansen, vad var det som sprack?

– Ja det var ju synen på Sollefteå BB helt enkelt och att moderaterna inte var beredda att öppna igen. Vårt viktigaste vallöfte var tre fullvärdiga akutsjukhus och det kunde vi helt enkelt inte backa ifrån.

Nu återstår för oppositionen att utse den person som får den tunga posten som oppositionsråd. Förhandlingar mellan Vänstern, Centern, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet pågår men mycket talar för att det största partiet i gruppen får posten, det vill säga att uppdraget går till centerns Jonny Lundin.

Blocköverskridande

Noterbart är att de två traditionellt stora partierna – Moderaterna och Socialdemokraterna – inte ens tillsammans får egen majoritet numera. Till det krävdes Liberalerna och deras tre mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet