Skoldirektörens stol står tom – uppsägningen överraskade oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens besked att skoldirektören i Sundsvalls kommun, Urban Åström fått sparken kom som en överraskning för oppositionen i nämnden. De är kritiska till hur skolfrågorna sköts och anser att uppsägningen inte löser några problem.

Skoldirektörens rum i kommunhuset i Sundsvall står idag tomt och alla spår efter honom är bortstädade. Beskedet att han sagts upp kom överraskande för många, inte minst för oppositionen i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag fick ett kort samtal från ordförande strax innan avskedandet offentliggjordes säger Ina Lindström Skandevall (L), ledamot i nämnden.

Oppositionen säger sig inte heller ha fått någon närmare förklaring än den som nämndens ordförande, Lisa Tynnemark (S) gav till media; att hon inte längre har tillräckligt förtroende för skoldirektören.

– I samband med de senaste besparingarna tycker jag inte att Urban Åström har klivit fram och frontat processen på ett tillräckligt tydligt sätt, säger ordförande Lisa Tynnemark (S).

Ekonomidirektören tar över

Barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall har gått back de senaste åren och skolresultaten ligger sämre än för jämförbara kommuner i de årliga jämförelser som görs, och oppositionen anser att problemet är större än en enskild tjänstemans arbete.

– Vi måste titta in i oss själva och rannsaka varför elever väljer friskolor istället för kommunala säger Viktoria Jansson (M). Sedan får vi ställa oss frågan hur vi ska förändra verksamheten så att den blir bättre.

Stolen i skoldirektörens rum står alltså tom för tillfället. Inom kort ska en tillförordnad skoldirektör utses medan man söker en ersättare till Urban Åström. Fram tills dess är det ekonomichefen på barn- och utbildningsförvaltningen Åke Zetterberg som tar över rollen.

I en tidigare version av artikeln uppgav vi felaktigt att det var kommunens ekonomichef Örjan Folkesson som gick in som ersättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.