– Småskolorna på landsbygden är navet för utvecklingen och inflyttning i bygderna, Säger Johan Andersson (C), oppositionsråd i Sollefteå kommun. Foto: SVT

Politikernas svar om skolan i Kalknäs

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn i byskolan i Kalknäs är besvikna över att politikerna i Sollefteå kommun inte har tagit deras oro på allvar. Bristen på behöriga lärare har gjort att föräldrar funderat på att flytta sina barn från skolan. Så här svarar politikerna.

1) Hur ska Sollefteå kommun göra för att få fler behöriga lärare?

Johan Andersson (C), oppositionsråd i Sollefteå kommun:

Val 2018 – #dinröst

– Sollefteå kommun måste satsa långsiktigt på skolan. Lärare måste få vara lärare och den administrativa bördan på lärarna måste minska. Här skulle lärarassistenter kunna vara en del av lösningen.

John Åberg (S), ordförande i kommunstyrelsens utskott unga lärande:

– Vi har de senaste åren höjt lärarlönerna rejält och gjort satsningar på skolledarna. Vi har också beslutat om ett rekryteringspaket där en lärare kan få upp till 100 000 kronor om hen väljer att bosätta sig och jobba i Sollefteå kommun.

2) Hur ska en byskola, som den i Kalknäs, göra för att locka behöriga lärare?

Johan Andersson (C):

– Sollefteå kommun måste lyfta fram de stora fördelarna med att få arbeta på en mindre skola på landsbygden. Närhet till djur och natur, mindre klasser och en familjär stämning. Kalknäs ligger dessutom bra till med pendlingsavstånd till tre av våra närmsta städer, Kramfors, Örnsköldsvik och Sollefteå.

John Åberg (S):

– Vi tror att de små skolorna kan vara attraktiva arbetsplatser eftersom här finns det trygghet och alla blir sedda. Här har vi stöttat upp skolan genom att fördela lärarresurser och ta in extra stöd av personer med behörighet för att stötta upp.

3) Risken finns att skolor måste stänga på grund av att det inte finns behöriga lärare. Hur ser ni på det?

Johan Andersson (C):

– Småskolorna på landsbygden är navet för utvecklingen och inflyttning i bygderna. Dessa är jätteviktiga och får absolut inte stängas ned.

John Åberg (S):

– Att stänga skolor får aldrig bli lösningen på rekryteringsproblematik. Vi har förtroende för våra skolledares kompetens kring rekrytering och litar på att de åtgärder vi hittills vidtagit kommer att ge effekt på möjligheterna att rekrytera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet