Foto: Mattias Andersson Landfors

Optimism trots svampangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Det gick upp lika många fiskar i år som rekordåret ifjol i Moälven med biflöden. Kommande säsonger tror man på nya rekord.

Isen håller på att lägga sig i de lugnare delarna av Moälven efter en lång och varm höst med låga vattenflöden. Resultatet av fiskräkningen i sågefallet i Utterån, ett av Moälvens biflöden, visar att cirka 140 laxar och havsöringar har passerat fiskräknaren. I huvudflödet räknar man med ett par tusen vandringar. Nästa år ska det bli fler.

– Ja, vi förväntar oss att det ska bli en större uppgång de kommande två åren på grund av de utsättningar vi gjorde för fyra, fem år sedan. Det är vad vi väntar oss, sen är det alltid svårt med prognoser, säger Erik Spade, biolog på Örnsköldsviks kommun.

Fiskdöd i Ljungan

Angripen fisk

En sak som inte tagits med i prognosen är det svampangrepp som drabbade älven för några veckor sedan. Man tror att det kan vara Ulcerös dermal nekros (UDN). Ett virus som främst drabbar lax och havsöring. Två levande fiskar med symptom har fångats in och skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning.

– Det är en del av naturen och det kan uppkomma när det är varmt långt in på säsongen och låga vattenflöden. Det är förhållanden som är gynnsamma för den här svampen. Vi kan förvänta oss det här vissa år.

En lax genom omlöpet

Det här är också första säsongen som omlöpet vid Anundsjö kraftverk möjliggjort uppvandrande fisk att ta sig hela vägen in i Norra Anundsjöån.

– Åtminstone en lax har registrerats och sen har även vandrat andra fiskarter upp förbi kraftverket vilket indikerar att det fungerar för fiskvandring. Sen kan det vara så att det finns förbättringspotential. Det är första året som det är igång och vi kommer att följa det kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet