Så här ska den se ut, den nya ambulansstationen i Örnsköldsvik när den invigs om ett år. 37 miljoner kronor satsar Region Västernorrland på stationen. Foto: Region VästernorrlandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Örnsköldsvik får ny ambulansstation

Publicerad

Under måndagen togs det första symboliska spadtaget för bygget av en ny ambulansstation i Örnsköldsvik. Om ett år ska den stå klar till en kostnad av 37 miljoner kronor.

Frågan om en ny ambulansstations placering hade stötts och blötts i många år när regionstyrelsen i december i fjol till slut klubbade igenom att den ska byggas bakom nya akuten vid Örnsköldsviks sjukhus.

Regionrådet Erik Lövgren (S) var en av dem som höll i spaden vid måndagens första arbetspass.

– Jag är så glad över att vara med om det här. Att när vi fattar ett beslut går det fort. Man satte i gång en process där alla fått vara med och resonera och komma överens om vad som var det bästa, säger han och drar sig till minnes att det finns tidningsurklipp redan från 1973 som nämner behovet av en ny ambulansstation. Det skulle dröja några år till...

Överskott av energi

– Extra roligt med det här bygget är att den energi som kommer från solcellerna på taket kommer att vara mer än elförbrukningen i byggnaden, så överskottet går till resten av sjukhuset, säger Lövgren.

Solcellerna på den 1200 kvadratmeter stora byggnaden beräknas generera 70 kWh per år. I övrigt kommer huset inrymma bland annat platser för sex ambulanser inklusive tvätthall, verksamhetslokaler och personalutrymmen.

Lång önskelista

– Stationen innebär framför allt att personalen får bra arbetslokaler, säger hälso-och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S).

Ny akut och ny ambulansstation, vad blir nästa steg vid sjukhuset?

– Vi har ju en lång lista på investeringsbehov mer generellt, framför allt att modernisera och renovera sjukhuslokalerna för ofta är de väldigt gamla i dag, tillkomna på 60- och 70-talet, säger Ewa Back.

Inte minst större operationssalar ligger högt på hennes önskelista då den medicinska utvecklingen kräver allt fler och skrymmande apparater.

– Men vi är inte framme vid det beslutet än.

Nybergs Bygg och Måleri AB är generalentreprenör för bygget och om ett år är den nya stationen tänkt att invigas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer