Kommunalråd Per Nylén (S). Foto: Fredrik Forsgren

Örnsköldsvik satsar på skolorna

Publicerad

Under måndagen klubbade kommunstyrelsen i Örnsköldsvik igenom budgeten för nästa år. Det är det första budgeten efter att Socialdemokraterna kommit överens med tre borgerliga partier om att styra i minoritet.

Förra veckan kom det det något otippade beskedet att S regerar i minoritet i Örnsköldsvik med stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Alliansen hade tagit fram ett eget budgetförslag men väljer nu att släppa igenom den S-märkta budgeten enligt överenskommelsen.

Skatten oförändrad

Budgeten innebär i korthet en oförändrad skattesats på 22,44 procent och ett resultat nästa år på 84 miljoner kronor. Närmare 3,5 miljarder kronor ska fördelas ut på kommunens olika verksamheter. 

Under hela mandatperioden, fyra år framåt, vill kommunstyrelsen prioritera ett antal investeringar för totalt 927 miljoner kronor. Mycket handlar om lokaler, för äldreomsorg, kultur – och skolor. Björnaskolan lyfts fram, liksom ett enda, samlat gymnasium i tätorten. 

Klubbas i fullmäktige

– Prioriteringen av investeringar betyder att kommunens verksamheter behöver åstadkomma ett starkt resultat, säger kommunalråd Per Nylén (S). Det innebär också att de kommunala bolagen måste ge avkastning som ska användas i övrig kommunal verksamhet.

Den 26 november klubbas budgeten i fullmäktige. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har lagt egna budgetar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer