Andreas K Johansson är verksamhetschef över gymnasie- och vuxenutbildningen i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Örnsköldsvik trotsar gymnasiestängning

Uppdaterad
Publicerad

17 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar att ändra sina verksamheter och istället bedriva distansutbildning. Örnsköldsviks kommunala valde att skicka hem elever men bara i årskurs ett och två.

Det är tomt utanför Nolaskolan i Örnsköldsvik. Alla elever i årskurs ett och två får fjärrundervisning i hemmet på grund av Coronaviruset. Men trots att Folkhälsomyndigheten uppmanat till att helt stänga ner gymnasieskolorna har Örnsköldsviks kommunala gymnasium fortfarande öppet för vissa elever.

– Elever i årskurs tre och inte heller elever på introduktionsprogrammet som efterstärvar att nå behörighet till gymnasiet. Sedan har vi också gymnasiesärskolan som är frivillig att delta i dör de som vill, säger Andreas K Johansson som är verksamhetscef för gymnasieskola och vuxenutbildning.

Coronaviruset i Västernorrland
Julia Morian och Elias Gustavsson går sista året på gymnasiet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

”Skönt att fortsätta”

Julia Morian och Elias Gustavsson går tredje året i gymnasiet. Båda tycker att det är bra att de får möjlighet att läsa klart sina utbildningar på skolan.

– Det är skönt att vi får fortsätta våra studier men vi vet ju inte riktigt hur farligt det är att gå kvar. Det är lite oklart. Men jag är inte orolig över att bli smittad. Däremot att smitta andra, säger julia Morian.

– Det är väl aldrig kul att vara på en riskfylld plats med många andra personer men personligen tycker jag att det är skönt för studiernas skull. Nu kanske vi kan slippa sommarskola eller vad kommande beslut blir, säger Elias Gustavsson.

Ris och ros

Reaktionerna på Örnsköldsviks val att inte stänga gymnasieskolan helt har varit många. En del kritiska till tilltaget, andra mer stötande.

– De negativa reaktionerna är väl att man anser att vi experimenterar men det är inte alls vad vi gör. Vi följer utvecklingen väldigt noga heta tiden. De positiva reaktionerna kommer från vårdnadshavare och via lärarna har vi fått veta att eleverna i årskurs tre är jättenöjda att få den här chansen. Vi får också beröm externt. En kvinna från Stockholm berömde oss för att vi håller skolan öppen, säger Andreas K Johansson.

Kommentar från utbildningsministern

Utbildningsminister Anna Ekström uttalar sig om situationen i en skriftlig kommentar:

- Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen i gymnasieskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler, utan genom fjärr- eller distansundervisning. Jag förväntar mig att huvudmännen nu följer den rekommendation som gavs i tisdags. Jag har stor förståelse för att förutsättningarna ser väldigt olika ut på olika skolor, så detta kommer att ske på olika sätt. Eleverna ska förstås följa de direktiv de får och göra som rektorn säger, säger utbildningsminister Anna Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet