Örnsköldsviks kommun bryter mot språkregler – skolnamn felstavade

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Örnsköldsvik har sina namn felstavade på fasaden. Kommunen har valt att frångå gällande språkregler – och vill nu att Lantmäteriet ändrar i sina kartor.

Det handlar om en liten detalj som visar sig om man jämför namnen på skolornas fasader med skolnamnen på Lantmäteriets kartor. På fasadskyltarna saknas ett foge-s, som normalt läggs till i slutet av ett namn eller substantiv om sista bokstaven är en konsonant.

När Örnsköldsviks kommuns namnberedning valt namn till skolor har man valt att frångå regeln. Ett exempel är skolan i Högland som fått namnet Höglandskolan men som på kartor heter Höglandsskolan.

– Nu har vi i kommunen valt att inte ha ett sådant här s, säger Jonny Jäwert som är GIS-ingenjör på kommunens lantmäterienhet.

Vill att Lantmäteriet ändrar

Nu vill kommunens bildningsförvaltning att Lantmäteriet ändrar skolnamnen i sin nationella databas så att de överensstämmer med namnen de har på fasader och skyltar.

– Vi har ju haft de här skolnamnen länge och vi vill ju så klart att skolnamnen ska finnas publicerade på alla kartor. Man bör följa skrivreglerna men vi vill inte byta namn på skolfasader, skyltar och hemsidor. Vi vill ha ett undantag från skrivreglerna så att det står lika i verkligheten och på kartan.

Slarv även på Lantmäteriet

Totalt har Örnsköldsvik 33 grund- och gymnasieskolor varav 19 berörs av språkregeln. Men jämför man namnen med de som finns i Lantmäteriets databas har nästan alla skolnamn slunkit igenom med trots språkfelet. Endast fem skolor skiljer sig: Höglandskolan, Järvedskolan, Mycklingskolan, Själevadskolan och Örnsköldskolan. I Själevad finns två grundskolor varav den ena slunkit igenom men inte den andra.

– Ja, så har det blivit i den nationella databasen men på skolornas fasader står Själevadskolan.

Fotnot: Tidigare benämnde vi språkregeln som genitiv-s – det är fel. Rätt ska vara foge-s och inget annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.