SVT:s reporter hittade flera exemplar av affischen som fortfarande satt kvar på flera platser i Örnsköldsviks centrum, här på en papperskorg. En person pekas ut som serievåldtäktsman med namn och bild. Foto: Per-Erik Ström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Örnsköldsviksbo utpekad på affischer som serievåldtäktsman

Uppdaterad
Publicerad

En man bosatt i Örnsköldsviks kommun har hängts ut som serievåldtäktsman med namn och bild på affischer som klistrats upp på ett flertal platser i Örnsköldsviks centrum.

Polisen utreder det hela som förtal – men tror det kan bli mycket svårt att spåra den skyldige.

Under torsdagsförmiddagen satt affischerna uppklistrade mycket synliga och väl exponerade lite här och var i centrala Örnsköldsvik. Det här var allehanda.se först med att berätta.

Mannen uppges vara i 40-årsåldern, bo i Örnsköldsvik och vara dömd för serievåldtäkter – då under annat namn.

Både hans förra och nuvarande namn anges på affischen tillsammans med en bild på mannen. Allmänheten uppmanas också att söka på mannens tidigare namn för vidare information.

– När jag fick reda på det här skickade vi omgående ut patruller för att ta ner affischerna, säger Dick Danielsson, lokalpolisområdeschef för norra Ångermanland.

Satt fortfarande kvar

När SVT Västernorrlands reporter åkte runt i centrala Örnsköldsvik efter lunch på torsdagen var de flesta planscher nedplockade, men några enstaka exemplar satt fortfarande uppklistrade på väggar, pelare och papperskorgar.

Kan det falla under förtal?

– Ja, det kan det göra. Men jag kan inte uttala mig ytterligare i ärendet. Det har skickats vidare för utredning, säger Dick Danielsson.

Efter flera turer hänvisas SVT Västernorrland till jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västernorrland, som under torsdagseftermiddagen var Sven Olov Gustavsson.

Grovt förtal kan ge fängelse

– Sådana här ärenden hör ju inte till vanligheterna, konstaterar han.

Hur går ni vidare med det här?

– Det ska utredas, och eventuellt som ett förtalsbrott. Men det kan ju bli svårt att kunna spåra vem eller vilka som ligger bakom det här, om de inte lämnat väldigt tydliga spår efter sig på affischerna.

Förtalsbrott av normalgraden är ett bötesbrott i straffskalan. Den som döms för grovt förtal riskerar fängelse i upp till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.