Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska virket bärgas – hör entreprenören som fått uppdraget Foto: SVT

Örnsköldsviksföretag ska bärga virket utanför Härnösand: ”Tar säkert en månad”

Uppdaterad
Publicerad

I början av nästa vecka startar troligen bärgningen av den förlupna virkeslasten vid kusten norr om Härnösand. Och det är ett Örnsköldsviksföretag som ska göra jobbet.

– Det är ju en hel del. Det kommer säkert att ta en månad åtminstone, säger Mikael Danielsson på Höga Kusten Sjöentreprenad AB med säte i Köpmanholmen.

En hel del av det virkesparti som föll överbord i hårt väder från fartyget Oslo Carrier 2 i havet utanför Härnösand under trettonhelgen har tagits om hand av privatpersoner.

Ändå är det uppskattningsvis drygt 2000 kubikmeter virke i olika dimensioner som ligger kvar i jättelika brötar längs kustremsan.

Nu är det klart hur det förlista virket ska bärgas – och av vilka.

Förberedelser

Det är Höga Kusten Sjöentreprenad AB som fått uppdraget av rederiet Dalarö shippings norska försäkringsbolag Gard.

– Har du uppgiften från dem? Ja i så fall kan jag väl också bekräfta, säger företagets ägare Mikael Danielsson när SVT ringer.

När börjar ni?

Det är en del som måste förberedas först. Vi behöver inte göra någon ny väg för att kunna ta oss dit med våra maskiner, men vi måste förstärka den väg som finns där nu. Och så måste vi göra iordning den maskin som behövs för att göra själva lyften, säger Mikael Danielsson.

Svårtillgängligt

– Det är ju ett speciellt uppdrag det här. Inget vi gör särskilt ofta om man säger så.

Hur lång tid kommer arbetet att ta tror du?

– Det är ju en hel del. Och en hel del av det ligger svårtillgängligt till. Det kommer säkert att ta en månad åtminstone, säger Mikael Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlorad virkeslast utanför Härnösand

Mer i ämnet