Jessica Brorsson till vänster är en av de Ramselebor som bekymrar sig över inkvarteringen av 200 vindkraftsbyggare i baracker på grusplanen, och det är risken för covid-19-smitta som det pekas på. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Oro för smittspridning när 200 vindkraftarbetare inkvarteras i Ramsele

Uppdaterad
Publicerad

Företaget General Electrics vill sätta upp baracker i centrala Ramsele för att inkvartera närmare 200 vindkraftsarbetare. Nu oroar sig folk i Ramsele för projektet, med tanke på covid-19 pandemin och får stöd av smittskyddsläkare Hans Boman.

– Det är olyckligt, säger han.

De närboende har fram till den 30 april på sig att komma med synpunkter på barackerna som ska stå vid ishallen i Ramsele och inkvartera upp till 200 vindkraftarbetare som ska arbeta med vindkraftparken Björkhöjden och beräknas börja flytta in i början av juni och öka antalet från den 22 juni. Frågan delar Ramsele.

– Det finns en oro, säger ortsbon Jessica Brorsson och det är risken för covid-19 smitta och många sjukdomsfall som oroar i Ramsele.

Coronapandemin

En del ortsbor bekymrar sig också för att forbollsplanen blir ockuperad och inte kommer att kunna användas.

Plan för att undvika smitta

Företaget General Electrics har lagt fram en plan för hur man ska undvika smittspridning och hantera eventuella sjuka i covid-19.

”Projektet påverkas inte av covid-19, planen är att leverera och installera 33 turbiner i år. Vi kommer att vidta ett antal åtgärder för att undvika att covid-19 blir ett problem”, skriver Antoine Balas på GE Renewable Energy till SVT.

”Olyckligt”

Samtidigt säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland till SVT att han tycker att det hela är olämpligt i det rådande läget och att det är mot rekommendationen.

– Det är olyckligt, det hade varit bättre att skjuta på det. Det känns olämpligt att ta hit 200 personer, säger han men menar att han inte har några möjligheter att stoppa projektet..

Inte hänsyn till smitta

Maria Söderlund, miljö och byggchef i Sollefteå kommun, konstaterar att en bygglovsansökan måste hanteras efter de regler som finns och att man inte kan ta hänsyn till den pågående pandemin.

– Vi följer reglerna i plan- och bygglagen säger hon – men samtidigt förstår hon oron från Ramseleborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet