”Oron har piskats upp”

Uppdaterad
Publicerad

Två välkända samhällsdebattörer, Hanne Kjöller och Göran Greider, drabbade samman i Aktuellts debatt om Sollefteå sjukhus. ”Hellre säker vård än nära vård”, menade Kjöller och hävdade att kompentensen är för låg på BB I Sollefteå

Det var inte mycket som debattörerna Kjöller, ledarskribent på Expressen, och Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten var överens om när de debatterade frågan om vård i glesbygd i allmänhet och Sollefteå sjukhus i synnerhet.

”Vård måste få kosta”, sa Greider, som gav uttryck för en oro att ett växande utanförskap i glesbygden skulle leda till politiskt missnöje som man aldrig vet vart det tar vägen, som han uttryckte saken.

– Sjukvården är det centrala nervsystemet i välfärden, sa Greider i Aktuellts studio.

Klarar bara enkla fall

Kjöller tycker att de som protesterar just nu är fel ute; BB på Sollefteå sjukhus har bara klarat helt normala förlossningar, sa hon i debatten. 

– Så snart det har handlat om komplikationer har dessa fall ändå skickats vidare till andra sjukhus, sa hon.

– Man har haft, i snitt, en födsel per dygn i Sollefteå, och det går inte att motivera en klinik som tar oerhörda resurser men inte garanterar någon säkerhet alls, menade hon.

Det finns inte heller, enligt Kjöller, någon dokumentation som visar att fall med komplikationer till följd av långa resor har ökat.

Oron har piskats upp i onödan av debattörer som Göran Greider, tyckte Expressens ledarskribent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.