Bollstabruk har tappat 46 procent av sin befolkning de senaste femtio åren. Foto: Emma-Sofia Olsson, TT

Småorter i Västernorrland tappar stora delar av sin befolkning

Uppdaterad
Publicerad

De stora och medelstora städerna i Sverige växer. Men de små tätorterna har det tuffare, det visar en kartläggning som tidningen Hem och Hyra har gjort.

Tidningen Hem och hyra har sammanställt statistik över 100 tätorter i Sverige där befolkningen minskat mest de senaste femtio åren. Av de hundra orterna finns tolv i Västernorrland.

Mjällom har tappat mest

Den ort i länet där befolkningen minskat mest är Mjällom i Kramfors kommun. Orten har tappat 67 procent av sin befolkning, men även andra orter i Kramfors som Klockestrand, Lunde och Bollstabruk har en markant minskning. Man kan även se denna minskning i orter tillhörande Härnösands och Sollefteå kommuner. Samtliga orter på listan har en minskning mellan 45-60 procent.

– Det är en process som pågått sedan jordbrukssamhället mekaniserades. Nu är det mindre efterfrågan på arbetsplatser i mindre orter. Problemet ligger i att regionen inte har någon storstad nu som attraherar befolkning och det blir en konkurrensfråga säger Lars Westin professor i regionalekonomi vid Umeå universitet.

Befolkningen koncentreras

Sverige har sedan 1970 ökat sin folkmängd med nära två miljoner människor. Men det är till stora och medelstora städer som befolkningen koncentreras. Många små tätorter har tappat över hälften av sin befolkning.

Sämre service

Tidningen har också kartlagt hur samhällsservicen ser ut på dessa orter. Man har mätt avståndet till apotek, postutlämning, livsmedelsbutiker och bensinstationer. I den jämförelsen ligger Utansjö och Ramvik sämst till i länet. Ramviksborna har till exempel 12,2 kilometer till affären och 16,7 km till apotek och vårdcentral.

Blir sommarboenden

Om framtiden för de små orterna säger Lars Westin så här:

– Vissa mindre orter som kanske inte ligger nära kusten kan få det svårare om man inte bygger bostäder och fortsätter utvecklas. Det är viktigt att det finns resurser som attraherar. Mjällom tror jag kan bli en sommarort, eftersom folk kan vilja utnyttja kusten där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer