Foto: SVT

Osäker behandling av endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor får diagnosen endometrios sent och under de år som gått har endometriosen brett ut sig. Det är en obotlig sjukdom och det finns inga läkemedel som kan bota. Efter diagnosen väntar en osäker behandling.

För en patient som fått diagnosen endometrios är en hormonbehandling ofta det enda som eventuellt kan hjälpa. Det är en behandling som är väldigt individuell.

– Beroende på vad man tål och hur man upplever behandlingen. Man kan också behöva pröva sig fram till en bra behandling och ibland kombinera behandlingar tillsammans, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland.

Endometrios

Kraftfull hormonbehandling

Anna Norberg har precis fått ut sina recept.

– Nu är tanken att jag ska påbörja en kraftfull hormonbehandling vid nästa mens. Genom den behandlingen ska jag försätta kroppen i klimakterietillstånd på en gång och då ska jag slippa få blödningar, säger Anna Norberg.

Om mensen upphör ska det inte kunna bildas mer endometrios. Men några garantier för att hormonbehandlingen hjälper finns inte.

– Nej, tyvärr finns det inte några garantier, men oftast blir man ju bättre i sina symptom om man får en bra behandling, säger Marju Dahmoun.

Lång lista med biverkningar

För den som genomgår en hormonbehandling finns det risk för biverkningar. Annas kraftfulla behandling har en lång lista.

– Viktuppgång, humörsvängningar, huvudvärk, sömnproblem, yrsel, myrkrypningar, svettningar, blodvallningar, värmekänsla, ledsmärta, bensmärta, blodpropp i lungorna, gulsot och böld vid injektionsstället...

Anna läser högt från listan med medicinens olika biverkningar, de som är vanligt förekommande, mindre vanliga och sällsynta. Listan är lång, väldigt lång.

– Man ska inte skrämmas av den långa listan. Det finns anledningar att man skriver allt som har hänt i världen i stort sett. Man får pröva, se vad som är vanligast och förhoppningsvis får man väldigt lindriga besvär av biverkningar så att man tycker att behandlingen är värt att ta, säger Marju Dahmoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet