Hör Maria Lindström, ordförande i läkemedelskommittén i region Västernorrland, om FASS nya tjänst. Foto: Eva Harström, SVT

Brist på läkemedel – går inte att få tag på vissa östrogenpreparat

Uppdaterad
Publicerad

Mediciner som förskrivs av läkare, men inte finns på apoteket är ett allt vanligare problem. Anledningarna är allt från mindre lager till större efterfrågan i världen.

Efter SVT Västernorrlands publiceringar om klimakteriet och hormonbehandlingar hörde en kvinna i Härnösand av sig. Hon hade fått ett östrogenpreparat utskrivet, som var restnoterat och inte gick att få tag på. Hon skrev i ett mejl:

”Man blir verkligen dålig då östrogenbehandlingen avbryts tvärt.  Man får blödningar, kraftig huvudvärk,

värmevallningar, blir väldigt trött mm. Jag har hållit på under en vecka att tillsammans

med förskrivare hitta ett alternativ som verkligen finns, och det känns jättejobbigt!”

Lista på restade läkemedel

För läkarna är det svårt att veta vilka läkemedel som inte finns att få tag på.

– Läkemedelsverket har en lista på alla läkemedel som är restade och läkemedelsföretagen är skyldiga att skicka in dit om ett läkemedel förväntas vara restat i mer än tre veckor. Listan funkar inte alltid, säger Maria Lindström, ordförande i läkemedelskommittén i region Västernorrland.

Ny tjänst från FASS

Hon hoppas att en ny tjänst som lanserades 11 februari ska kunna vara till hjälp för både läkare och patienter.

– På FASS (Farmaceutiska Specialiteter i Sverige), kan man gå in och skriva in sitt läkemedel och se om det finns att få tag på. Det som är väldigt bra är att man kan se om läkemedlen finns på apoteket där man bor, säger Maria Lindström.

Större efterfrågan på mediciner

Anledningen till att allt fler läkemedel är restnoterade, inte går att beställa hos tillverkaren, är flera.

– Det kan vara att läkemedelsföretagen har svårt att få fram ämnet, det kan vara produktionssvårigheter på fabriken. Det kan också vara att det är en större efterfrågan i världen.

Hon menar att det sistnämnda egentligen är något positivt.

Små lager med läkemedel

– Fler länder har råd att köpa läkemedel, men då hinner fabrikerna inte tillverka så mycket som efterfrågas.

Ytterligare en orsak till att läkemedel tar slut är att lagren inte är så stora.

– Det är ingen som vill sitta med läkemedel som man inte får sälja. Därför kan små störningar få stora konsekvenser, säger Maria Lindström och konstaterar att det är många led från apoteket där man köper mediciner till tillverkaren, som ofta är i Asien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.