Socialchefen Katarina Persson och säkerhetssamordnaren Jens Grelsson förbereder sig för oväder.

Ovädersvarning – kommunerna höjer beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna höjer beredskapen inför ovädret som väntas under fredagen. I Ånge kommun har förberedelserna pågått sedan i tisdags.

Prognoserna har varierat under de senaste dagarna, men klart är att fredagsdygnet blir blåsigt. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för länet vilket i sin tur fått följdverkningar hos kommunerna.

Hemtjänsten i fokus

I Ånge har beredskapen höjts. Förberedelserna inför ett eventuellt annalkande oväder har pågått sedan ett par dagar med fokus på hemtjänsten och äldreomsorgen.

– Efter stormen Ivar 2013 har vi utvecklat ett antal rutiner som visat sig fungera bra. Det viktigaste är att hemtjänsten och att tillsynen av de äldre fungerar som den ska. Vi har instruerat vår personal, laddat batterierna och tagit fram reservelverken. Även om vi inte vet hur allvarligt det blir i morgon så känns det stabilt, säger Katarina Persson som är socialchef i Ånge kommun.

– Det som är mest oroligt för är personal som tvingas vara ute på vägarna i dåligt väder, fortsätter hon.

Länsstyrelsen i beredskap

Även Länsstyrelsen har gått ut med instruktioner inför stormen Jan i morgon fredag. Allmänheten uppmanas följa väderleksrapporterna och hålla sig informerade om läget via Sveriges Radios P4 Västernorrland.

Folk uppmanas också surra lösa föremål på uteplatser och balkonger, samt att förbereda sig för längre strömavbrott.

Ladda upp med vatten och mat

Efter stormen Alfrida för en dryg vecka sedan är det fortfarande många elkunder på landsbygden i Stockholmsområdet som saknar el.

Enligt Länsstyrelsen är det bra att ha följande hemma: stearinljus och ficklampor, alternativa värmekällor, vatten och mat.

Länsstyrelsen följer utvecklingen och har löpande kontakter med kommunerna och elleverantörer i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Jan

Mer i ämnet