Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Andersson (C) och Kjell-Åke Sjöström (V) samarbetar i kommunfrågor i Sollefteå kommun. Foto: SVT

C och V styr Sollefteå: ”Det gäller att ge och ta”

Uppdaterad
Publicerad

I Sollefteå Kommun kom centerpartisten Johan Andersson till makten 2018 med stöd av Vänsterpartiets Kjell-Åke Sjöström, ett minst sagt ovanligt samarbete.

Trots Centerpartiets ledare Annie Lööfs uteslutande av ett samarbete med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i regeringsfrågor har Centerpartiet och just Vänsterpartiet kunnat föra fram sin politik i kommunstyrelsen i Sollefteå.

Landsbygden och skolfrågor är bara några av de ämnen som ligger varmt om hjärtat hos Centerpartiet och Vänsterpartiet i Sollefteå Kommun. Tillsammans med Västra Initiativet har de under flera år lett kommunen. Vänsterpartiet hade tidigare ett samarbete med Socialdemokraterna innan de valde att gå en annan väg.

– Vi var ett för litet parti jämfört med Socialdemokraterna och hade därför svårt att komma fram med våra frågor. Nu är vi tre partier som är mer likvärdiga, vi är de tre partierna som hade ökat i mandat, säger Kjell-Åke Sjöström, ordförande i utskottet Vård- och omsorg.

Samarbete trots olika ideologi

Skillnaderna mellan partierna i sin helhet har orsakat hinder när man försökt driva fram sin politik, men trots det har man lyckats få till ett bra samarbete i kommunen.

– Rent ideologiskt står Vänsterpartiet och Centerpartiet ganska långt ifrån varandra men där han man hittat pragmatiska lösningar som både partierna kan ställa upp på, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (C).

Kjell-Åke Sjöström (V) håller med.

– Det är lättare att hitta ett samarbete på lokalnivå för då handlar det mer om personkemi och det är jätteviktigt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer