Mikael Lind chockades av synen. Hundratals döda fåglar låg utspridda på vägen. Foto: Mikael Lind

Bisarra synen – hundratals fåglar låg döda på vägen

Uppdaterad
Publicerad

En bisarr syn slog Mikael Lind från Örnsköldsvik. Ett hundratal gråsiskor låg helt plötsligt döda mitt på vägen.- Det var surrealistiskt, säger han till SVT Nyheter.

Det var när han kom farandes på Gottnevägen i riktning mot Gottne i november som fåglarna bara stod där mitt på vägen på en uppskattad sträcka på 25 meter.

– Först trodde jag att det var stenar eller grus, så jag saktade ner till runt 50, men ju närmare jag kom så visa det sig vara fåglar. Men de flyttade sig inte så vissa av fåglarna bara small in i bilen och fastnade i grillen, säger han.

Hundratal döda

Han vände sedan om för att undersöka den minst sagt absurda synen närmare.

– Jag började krypköra mot platsen och såg då att det var ett cirka hundratal som låg där döda och det var också ett hundratal fåglar som bara cirkulerade runt den där platsen, säger han.

Inget onaturligt

Platsen var nysandad och Mikael Lind tror att det kan vara en av anledningarna till att gråsiskorna låg där livlösa.

Allehanda.se har pratat med Anders Forsberg, biolog på Örnsköldsviks kommun. Han tror inte att det handlar om en förgiftning eller liknande.

– En sannolik teori är att de blivit försvagade och inte haft energin att flyga iväg, men det är svårt att slå fast något. Det som SVA tyckte var mystiskt var att det rörde sig om så många fåglar på samma gång, säger Anders Forsberg till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.