Handikappersättning prövas.

Överklagar ersättning för sminktvång

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas kunskap om hur personer som lider av tvångssyndrom ska ha rätt till handikappersättning för de merkostnader syndromen medför. Därför har Socialförsäkringens allmänna ombud, som utses av regeringen, valt att överklaga.

Kvinnan fick av försäkringskassan rätt till nästan 30 000 kronor i handikappersättning per år för sitt tvångsmässiga sminkande och för sitt hetsätande. Det beslutet överklagades till förvaltningsrätten av Socialförsäkringens allmänna ombud. I kammarrättens dom sänktes handikappersättningen till knappt 23 000 kronor. Nu överklagar allmänna ombudet även den domen till kammarrätten.

– Jag anser att det inte finns tillräcklig vägledning i förarbeten och praxis hur merkostnader av det här slaget ska behandlas när det gäller handikappersättning. Ärendena blir väldigt svåra för Försäkringskassan att handlägga. Därför anser jag att det är viktigt att vi får fram vägledande avgöranden, säger Birgitta Smedberg, Socialförsäkringens allmänna ombud.

Tar ställning till om det är rimligt

Det är ovanligt att personer med tvångssyndrom får handikappersättning. De som ansöker om ersättning måste kunna klargöra för Försäkringskassan vilka ökade kostnader det handlar om. Dessutom måste det alltid finnas en medicinsk grund för att en utredning kan genomföras.

– Vi måste utreda vilken medicinsk historia och diagnos den sökande har. Hur funktionsnedsättningen yttrar sig. Utifrån de faktorerna kan vi ta ställning till om det är rimligt att merkostnaderna eller hjälpbehovet har något samband med funktionsnedsättningen, säger Monika Svanholm som är verksamhetsansvarig för handikappersättningar på Försäkringskassan.

Kan bli kostsamt med tvångsbeteenden

Einar Härdin är ordförande i Attention. En organisation för personer med neuropsykologiska funktionsnedsättningar. Han efterlyser större förståelse för hur det kan vara att leva med tvångsmässigt beteende.

– Säg att du ska åka buss till Umeå från Örnsköldsvik. När du kommer fram kanske du tänker att du glömt spisen på. Då måste du vända om för att kontrollera det. Sen åker du upp igen till Umeå. Då tänker du att du kanske satte på spisen i stället för att stänga den och du måste åka hem igen. Så kan det se ut. Det kan bli väldigt kostsamt med tvångsbeteenden, säger Einar Härdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.