• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att lägga Melvin i framstupa sidoläge hade kunnat rädda hans liv – hör överläkaren Michael Elfström. Foto: Josefine Holgersson/SVT

Överläkaren om Melvin Sonnes död: ”Kontrollen har varit väldigt undermålig”

Publicerad

Överläkaren Michael Elfström som tog emot Melvin Sonne på intensivvårdsavdelningen på Sollefteå sjukhus är kritisk till Korpbergets omhändertagande av Melvin.

Melvin Sonne, 19, ville bli fri från sitt drogberoende. Han la därför in sig frivilligt för behandling på Korpbergets behandlingshem i Kramfors. Melvin avled den 25 februari 2021 på sjukhus, efter att ha lämnats sovande i nästan ett dygn på hemmet där man enligt personalen försökt väcka honom men misslyckats.

Händelsen har anmälts till IVO. Korpberget skriver i IVO-anmälan, att de bland annat ville skicka Melvin på avgiftning men att han vägrade.

”Framstupa sidoläge hade kunnat rädda”

När han hittats medvetslös och förts med ambulans till Sollefteå sjukhus var det Michael Elfström, överläkare i intensivvård, som tog emot honom. Han anser att behandlingshemmet kunde gjort mer för att undvika dödsfallet.

– En så enkel sak som att lägga någon i framstupa sidoläge hade kunnat räddat hans liv. Nu tilläts han ligga på rygg i 22 timmar och det var ju det som gjorde att han inte fick ur sig sina spyor, säger Michael Elfström.

Hittade droger i Melvins sockor

Personalen på intensivvårdsavdelningen hittade påsar med misstänkta droger i Melvins sockar när han lades in på Sollefteå sjukhus, enligt Michael Elfström.

– Generellt sett så får vi regelbundet in patienter som har fått tag på droger på sina behandlingshem. Det är uppenbarligen ett problem. Antingen så får man vara nogrann och se till att de inte får tag på droger eller så kanske man inte ska ha ett behandlingshem, säger Michael Elfström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dog drogpåverkad på behandlingshem

Mer i ämnet