Hör varför Pia Lundin (SJVP) är kritisk trots att beskedet går i den riktning hennes parti önskar. Foto: Susanne Lindholm

Överraskande vändning om IVA på Sollefteå sjukhus – enligt oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Inga respiratorer försvinner från Sollefteå sjukhus och patienter som behöver, ska kunna få upp till 72 timmars respiratorvård. Lena Asplunds (M) besked i regionfullmäktige överraskade många.

– ”72 timmar” betyder att respiratorvården i princip blir kvar i Sollefteå, säger Pia Lundin (SJVP), regionråd i opposition.

Den infekterade frågan om respirator-/intensivvården vid Sollefteå sjukhus, har lett till oro bland såväl människorna i sjukhusets upptagningsområde som bland anställda, varav många sagt upp sig.

Men vid onsdagens regionfullmäktige kom ett uttalande från regionråd Lena Asplund (M) som ställer frågan i, för många, helt nytt ljus:

– Det är bara den långvariga respiratorvården som tas bort från Sollefteå sjukhus. Patienter i Sollefteå ska fortfarande kunna få upp till 72 timmars respiratorvård. Det var innebörden i hennes uttalande på onsdagen.

Vården blir kvar i Sollefteå

Uttalandet var minst sagt överraskande för oppositionen.

– Visserligen har de skrivit ”långvarig respiratorbehandling” i förslaget, men några 72 timmar har aldrig diskuterats, säger Pia Lundin (SJVP), regionråd i opposition.

Det har gjort att hon i likhet med många tolkat det som om vården ska försvinna, men nu ändras allt.

Enligt henne betyder det att respiratorvården i princip blir kvar på Sollefteå sjukhus eftersom 72 timmar eller tre dygn, är den genomsnittliga tid patienter tillbringar i respirator.

SVT: Men det är ju precis vad ni velat – är du inte glad nu då?

I klippet här ovanför hör du vad Pia Lundin svarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.