Övervakade och hotade av regimen

Uppdaterad
Publicerad

De har sökt skydd undan förtryck men har mötts av hot och trakasserier från hemlandet även här.

Iranska myndigheter förnekar att man förtrycker den arabiska minoriteten i Khuzestan västra Iran. Men flyktingar från området som sökt skydd i Sverige vittnar om ett förtryck från regimen som fortsätter också här.

Hotad på gatan

Två unga bröder i Ångermanland uppger sig ha blivit hotade öga mot öga. De är asylsökande från provinsen Khuzestan i sydvästra Iran och de blev för en månad sedan konfronterade på gatan. En helt främmande person uttryckte hotelser som rör situationen i sydvästra Iran och deras aktiviteter i den motståndsrörelse som kräver frihet för al Ahvaz. Händelsen är polisanmäld.

– Jag har blivit hotad många gånger via media men den här gången skedde det ansikte mot ansikte och det inträffade här, berättar en av de unga männen som SVT träffar.

– Nyligen skedde en liknande konfrontation i Australien och det slutade med att en av våra landsmän blev skottskadade. Jag tror inte att det kommer att ske i Sverige. Vi litar på säkerheten i Sverige, säger han.

Långvarig konflikt

De båda bröderna är asylsökande från Iran och är aktiva medlemmar i den separatiströrelse som kräver ett självständigt al Ahvaz. De tillhör en arabisk sunnimuslimsk minoritet i det shiadominerade  Iran. Konflikten i området har pågått i 90 år, sedan 1922, och har ytterligare förvärrats efter den iranska islamiska revolutionen 1979 då Ayatollah Khomeni tog makten.

De berättar om en för omvärlden ofta glömd konflikt som i grunden handlar om kontrollen av oljan i regionen.

Politiska aktivister

I 90 år har en arabisk minoritet kämpat för ett självständigt al Ahwaz. Sedan starten uppges konflikten ha krävt mellan 200 och 350 liv och så sent som i augusti rapporterade människorättsorganisationen Human Rights Watch om iranska avrättningar i området.

De båda bröderna är aktivister som sökt säkerheten i Sverige för att bedriva sin kamp med det tryckta ordet. De har drivit en Youtubekanal, skrivit artiklar och varit en förmedlande länk av information mellan sina nätverk i al Ahvaz och övriga världen, ett arbete som dirigeras från London.

Hotas av utvisning

Trots att de upplever hoten så allvarliga att de inte vågar framträda med namn och sina ansikten hotas de av utvisning från Sverige. Såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen har avslagit deras ansökan om politisk asyl. Nu står hoppet till Migrationsöverdomstolen:

– Jag är säker på att myndigheterna inte vill göra någon illa som kommer hit och söker asyl och säkerhet, men det beslut de fattat om oss är riskabelt och farligt. Kanske förtjänar vi något bättre, säger en av bröderna:

”Vi får foga oss i ödet”

SVT: Vad händer om ni blir utvisade till Iran?

– Då får vi foga oss i vårt öde.

TV:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.