I huset hade mannen ett 30-tal cannabisplantor, fläktar, värmelampor och torkställningar. Foto: ur polisens förundersökning

Övervåningen i villan var haschodling

Uppdaterad
Publicerad

Den 39-årige mannen från en mindre ort i Medelpad hade inrett övervåningen i sin villa till en fullskalig cannabisodling och hade ett 30-tal plantor under uppdrivning när polisen kom på besök. Om plantorna fått växa färdigt hade de gett minst 1,6 kilo hasch.

Se klippet med bilderna från polisens tillslag här ovan.

Den 39-årige mannen kontrollerades av en polispatrull en dag i december förra året och visade då tydliga tecken på narkotikapåverkan. Enligt polisrapporten hade han stora pupiller, blanka ögon och var muntorr.

Mannen blev uppenbart nervös vid kontrollen och när polismännen ville göra en kroppsbesiktning av honom och ta ett urinprov ville han göra det på toaletten i sitt hus.

Det skulle visa sig ödesdigert för honom.

Odlade i byrå

Polisen fattade beslut om husrannsakan i 39-åringens hus – och då upptäcktes att övervåningen i huset helt upptogs av en cannabisodling.

Cannabis odlades i två av rummen plus i en klädkammare och sammanlagt 29 plantor beslagtogs. Värmelampor, fläktar, torkställningar, ventilationsutrustning, cannabisfrön, planteringsjord och växtnäring fanns också i fastigheten.

Även inne i en byrå i vardagsrummet hade en odling arrangerats med en värmelampa.

Enligt analyserna av den beslagtagna narkotikan hade plantorna – om de fått växa klart – gett åtminstone 1,6 kilo cannabis.

Satt för fönster och dörrar

För att verksamheten inte skulle upptäckas hade mannen satt för fönstren och balkongdörren på övervåningen med osb- och gipsskivor.

39-åringen åtalas nu för narkotikabrott. Enligt polis och åklagare har odlingen varit av en sådan omfattning att den måste ha skett i vart fall delvis i överlåtelsesyfte.

Mannen själv erkänner odlandet, men förnekar både innehav och att han ska ha sålt hasch till andra. Att han var påverkad av narkotika när han greps berodde på att han tidigare varit i Amsterdam och rökt hasch hävdar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.