Elisabeth Massi Fritz tycker att påföljden var för låg och menar att det finns anledning att pröva domen i högre instans. Foto: SVT

Massi Fritz: ”Påföljden alldeles för mild”

Uppdaterad
Publicerad

De drabbade familjernas biträde i målet om Sörforsolyckan är advokat Elisabeth Massi Fritz. Hon är nöjd med att brotten bedömdes som grova men i övrigt anser hon att påföljden är för mild.

I ett skriftligt meddelande till SVT Västernorrland utvecklar hon tankarna:

– När det gäller tilltalades agerande kommer tingsrätten fram till att det har funnits ett medvetet risktagande men däremot anser tingsrätten inte att agerandet kan anses ligga ett mycket nära uppsåtligt handlade, vilket jag anser är fallet, skriver Massi Fritz.

För låg påföljd

Hon menar att det är en anledning till att saken borde prövas i högre instans. En annan anledning är, menar advokaten, att påföljden, två månader, är alldeles för lågt.

– Påföljden är mycket låg och alldeles för mild. Min bedömning är att straffvärdet är mycket högt och fängelsestraffet ska vara strängare.

Låga skadestånd

Även när det gäller skadeståndsbiten är Massi Fritz kritisk:

– När det gäller skadeståndet finns det inget skadestånd som ger de anhöriga tillräckligt med ersättning för deras psykiska lidande och person skada. Samtliga utom en målsägare har redan erhållit 30.000 kr från fordonets försäkring men vi menar att skadeståndet är lågt.

Avvaktar överklagan

Än är det dock för tidigt att säga om målet kommer att överklagas från hennes klienter.

– Nu diskuterar jag målet med alla mina klienter och med åklagaren. Det är möjligt att domen kommer överklagas i skadestånds- och påföljdsfrågan. Ännu är dock inget beslut fattat varför jag ber om att få återkomma, avslutar Massi Fritz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet