Foto: TT/SVT

Annas pappa: ”Nu har hon börjat le igen”

Publicerad

Anna Holmlund har vaknat upp från sin långa koma. Nu berättar hennes pappa Lars för första gången om Annas uppvaknande och om framtiden för dottern.
– Hon har bra humör och hon har börjat le igen, säger han.

Anna Holmlund skadades svårt under träningen inför världscuptävlingen i skicross i Italienska Innichen strax före jul. Holmlund förlorade medvetandet och har varit i koma fram till ungefär en månad tillbaka då hon vaknade och blev kontaktbar. Nu berättar Annas pappa Lars Holmlund om uppvaknandet.

– Det har skett förändringar under den sista månaden då vi har mer eller mindre kontakt men i dag har vi riktigt bra kontakt med henne. Vi kan kommunicera och hon kan prata själv, så det är spännande.

– Hon har bra humör och hon har börjat le igen vilket är väldigt viktigt för oss, säger Lars Holmlund.

LÄS MER: Anna Holmlunds framsteg: Kan kommunicera med familjen

”Vänstersidan fungerar bra”

SVT: Hur är det med hennes förmåga att röra sig?

– Det är en utveckling där också som är intressant. Vänstersidan fungerar bra riktigt bra, men höger har inte samma tempo, säger Lars

Från själva olyckan minns hon ingenting, men har fått det återberättat.

– Nu är hon medveten om att hon varit med om en olycka, vi har fått veta att vi ska inte aktualisera det, vi ska svara på frågor när hon själv har det, säger han.

TV: Se hela intervjun med Anna Holmlunds pappa

”Ville inte ha några mediediskussioner”

Familjen har i samråd med de läkare som vårdat Holmlund valt att inte offentliggöra dotterns tillstånd förrän nu.

– Man är ju amatör på sådana här hjärnskador. Då måste man ju rådgöra med hennes läkare som är fantastiskt duktiga och då har vi gått igenom det här scenariot. Hon tränar ju fantastiskt varje dag och har ett otroligt fint program. De vill ju se och mäta hennes kvalitéer och de ville inte ha några mediediskussioner för Anna klarar inte av att ha många saker, vi har begränsat besöksantalet till några få människor. Vi ser ju också på henne om det är fler än en som är hos henne så blir hon trött och då stänger hon av helt plötsligt och slutar prata, säger Lars Holmlund.

Hela inslaget: Anna Holmlunds pappa 

Träningsviljan intakt

Läkarna har ingen prognos över över Annas framtid, utan ser varje litet framsteg som en stimulans, enligt Lars.

Annas träningsvilja är det i alla fall inget fel på:

– Hon kan ju rulla rullstol själv med en hand och då frågar vi om vi ska gå till dagrummet, men hon kör till ståfällan , den maskin som gör att hon reser sig upp och få träna stående. Dit åker hon trots att hon kört två pass tidigare under dagen, då går hon dit och tar ett tredje pass. Det tar jag som ett väldigt positivt tecken.

– Hon vill träna, hon vill komma tillbaks, hon vill skapa möjligheter och det är fantastiskt att uppleva att Anna kommer tillbaka från det läget när hon var i medicinsk koma och man inte hade någon kontakt alls med henne, säger

LÄS MER: Så gick Holmlunds krasch till

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Holmlund

Mer i ämnet