Pappans psykiska hälsa bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Pappan var psykiskt sjuk när han kastade ner dottern från kraftverksdammen, det hävdar försvaret.

På fredag morgon inleddes den sista rättegångsdagen i hovrätten mot pappan som åtalats och dömts för att ha kastat sin lilla dotter ner från kraftverket i Ragunda. Ett fall på 15 meter som det lilla barnet mirakulöst överlevde.

Stängda dörrar

Innan slutpläderingarna tog vid hade försvaret kallat två sakkunniga som skulle styrka att pappan var psykiskt sjuk när det hela inträffade. Hovrätten beslutade att höra de två bakom stängda dörrar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Sjuk länge

Innan rättssalen tömdes på åskådare framkom det att pappan har en mångårig historia av sjukdom och försvaret hade därför kallat in två personer för att beskriva mannens tillstånd.

Det är en överläkare och en kurator som båda haft kontakt med mannen under de senaste åren. Mannen har en historia av både psykisk och fysisk ohälsa och var beroende av starka mediciner.

– De flesta som hör om det här måste ju anse att han var skvatt galen när det hände. Att han är frisk idag och mår mycket bättre det betyder ju inte att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid gärningstillfället, säger mannens försvarare advokat Andreas Victor till SVT.

Försvaret hävdar att pappan hade tagit en överdos av medicin vid tillfället och att han led av en psykiatrisk sjukdom som gjorde att han bör dömas till vård.

Vill ha vård

I tingsrätten dömdes den 33-årige pappan till 10 års fängelse, men försvarsadvokat Andreas Victor anser att han istället ska dömas till rättspsykiatrisk vård om han även fälls i hovrätten.

Inför förhandlingarna i tingsrätten gjordes en rättspsykiatrisk undersökning som visade att pappan inte led av någon allvarlig psykiatrisk störning vid tillfället när han kastade ner sin dotter från kraftverket.

Svåra men

Den lilla flickan har svåra men efter händelsen, enligt hennes ombud, men har precis kunnat börja på förskola igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet