Hör Pär berätta om domen mot kliniken: ”Hade mycket hellre haft hästen kvar i livet”. Foto: Privat/Sara Carlzén/SVT

Sundsvallstränarens Pärs häst tvingades till avlivning – kliniken döms av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

En misslyckad sövning i samband med en operation slutade med att travhästen Prinsen Ruda tvingades avlivas. Efter avlivningen fick Pär 150 000 kronor av Mittnorrlands djursjukvård – nu har Östersunds tingsrätt beslutat att han ska ersättas med ytterligare 150 000 kronor.

Sundsvallstränaren Pär Ländin hade stora förhoppningar på att Prinsen Ruda skulle skörda framgångar på travbanan – men så hann det aldrig bli. 2018 upptäcktes några lösa benbitar i kotan vid ett rutinbesök hos veterinären. Bitarna skulle opereras bort, men den dagen slutade allt annat än lyckligt.

En misslyckad sövning på kliniken i Östersund gjorde att Prinsen Ruda tvingades att avlivas.

Hör Pär berätta om domen mot kliniken: ”Hade mycket hellre haft hästen kvar i livet”. I bild syns han med Prinsen Rudas släkting Axel Ruda. Foto: Sara Carlzén

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har beslutat att tilldela en av klinikens anställda veterinärer en erinran utifrån att denna vid behandlingstillfället brustit i sin yrkesutövning. 

Djursjukhuset medgav även skadeståndsskyldighet på grund av felbehandling. Kliniken värderade travaren till 150 000 kronor, som betalades ut till ägaren Pär Ländin efter händelsen. Nu har tingsrätten beslutat att Ländin ska ersättas med ytterligare 150 000 kronor, då värdet på hästen var högre än vad kliniken beräknat.

Hör ägaren Pär Ländins känslor efter händelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.