Foto: Gorm Kallestad, TT

Patient dog av överdos – Läkare anmäls som fara för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som varit verksam inom psykiatrin i Sundsvall har skrivit ut mycket narkotiska preparat utan anledning och anses oskicklig i sitt yrke. En patient har avlidit och en uppvisade paranoida föreställningar. Nu kommer krav på prövotid för läkaren.

Den Psykiatriska länsverksamheten vid Region Västernorrland anmälde redan 2016 läkaren för att det fanns anledning att tro att han utgjorde en fara för patientsäkerheten. Bland annat hade en patient avlidit till följd av en överdos.

Blev paranoid

IVO:s utredning av hur vården av sju patienter skötts visar att läkaren i samtliga fall skrivit ut mycket stora mängder narkotiska preparat ofta i olämpliga kombinationer. I flera fall har patienter fått narkotiska läkemedel efter att ha uttryckt önskemål om detta via e-post. Av en patients journal framgår att han av medicineringen fick paranoida föreställningar och att han så småningom inte kunde bo kvar i sin bostad.

Oskickligt och farligt

IVO konstaterar att läkarens handläggning av patienterna inte har varit i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och att han genom sina förskrivningar har utsatt patienterna för stora risker. Han har därigenom varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke på ett sätt som har betydelse för patientsäkerheten. Hans journalföring får också omfattande kritik.

Nekar till fel

Enligt IVO:s utredning verkar läkaren inte ha varit kliniskt verksam den senaste tiden. Han har själv har vid samtal med IVO tillbakavisat kritiken som riktats mot honom.

IVO anmäler nu läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och begär att han får en treårig prövotid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.