Hör hur Per-Olof Karlsson vill öka säkerheten för både chaufförer och patienter. Foto: TT/SVT

Patienter i riskgruppen tvingas åka sjuktaxi med chaufförer utan munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Patienter i riskgruppen har under pandemin rätt till sjukresor. Men det finns samtidigt en oro att bli smittad av chaufförer som inte bär munskydd. Endast två av cirka 40 chaufförer har haft munskydd, berättar en patient som vi varit i kontakt med.

Det finns inga krav på att taxichaufförer ska bära munskydd. Något som oroar patienter i riskgruppen.

– Det går inte att hålla distansen så det blir en ökad smittorisk, menar Per-Olof Karlsson som sitter i styrelsen för Njurföreningen i Västernorrland.

Coronaviruset i Västernorrland

Livsnödvändig transport

Han har själv njursvikt och hör till en liten skara som kan promenera till sin hälsocentral och själv sköta bloddialysen där.

Men för andra medlemmar i förbundet är det assisterad dialys på sjukhus som gäller. Flera är då hänvisade till sjuktransport eller färdtjänst för att kunna få sin livsuppehållande behandling.

– På fyrtio resor har två haft munskydd. På en affär ska varje människa ha tio kvadratmeter men i en taxi gäller det inte. Hur tänker man överhuvudtaget? Det undrar en patient i riskgruppen som SVT pratat med.

Skydda varandra

Själv har han munskydd men önskar att även taxibolagen tog det ansvaret. Njurföreningen, som är en del av Njurförbundet, är av samma åsikt och skrev i december till regionen att de vill se krav på munskydd hos både passagerare och förare i sjuktransporter.

– Här måste ju alla inne i bilen ha munskydd för att skydda varandra, säger Per-Olof Karlsson.

”Fokus på fel saker”

I kollektivtrafiken finns krav på att resenärer under rusningstid ska ha munskydd när man inte kan hålla avstånd. Men i en taxi finns inga motsvarande krav. Trots att Folkhälsomyndigheten pekat på att taxichaufförer löper större risk än andra att bli smittad.

– Man lägger fokus på att det är en yrkesgrupp som kan bli smittad men hur många kan inte en taxichaufför smitta, frågar sig den patient vi pratat med och som regelbundet åker sjukresor.

SVENSKA TAXIFÖRBUNDETS REKOMMENDATIONER

Här är Svenska Taxiförbundets rekommendationer avseende covid-19

  • Fordonen ska hållas rena, och torkas av regelbundet med handsprit eller liknande. Ägna särskild uppmärksamhet åt de platser som folk berör, till exempel dörrhandtag invändigt och utvändigt, kortterminal och andra hårda ytor.
  • Se till att förare är informerade av vikten av att tvätta händerna med tvål och varmt vatten, minst 30 sekunder.
  • Handsprit kan vara ett alternativ om händerna inte kan tvättas. Om möjligt ska förare förses med handsprit med en styrka på ca 75 % alkohol.
  • Om du ska nysa, nys i armbågen. På så sätt bidrar du till att skydda dig själv, och resenären.
  • Anställda med symptom ska följa myndigheters rekommendationer och stanna hemma. De ska stanna hemma så länge de känner sig sjuka. Den som varit sjuk ska vänta minst två dygn efter att ha blivit frisk innan hen går till jobbet igen.
  • Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Det är därför särskilt viktigt att den som kör färdtjänst inte arbetar med några symptom.
  • Följ noggrant myndigheters rekommendationer. Ha beredskap för att styra om verksamheten snabbt ifall nya rekommendationer skulle komma.

källa: Svenska Taxiförbundets hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet