Foto: SVT

Patrik får sin operation – via insamling

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Patrik Mossberg har en ovanlig hjärnsjukdom som måste opereras – och det görs säkrast och billigast i Tyskland.

Men Försäkringskassans regler gör att han måste betala betala innan han får ersättning.Operationen kostar 360.000 kronor.

Det var förra året som det började hända märkliga saker.

– Jag började tappa saker, tillexempel telefonen, ett glas... Jag binder mycket flugor och tappade bindtråden. Sedan vart det så markant en dag när jag stod och duschade, så tappade jag duschmunstycket tre gånger och sen handduken när jag torkade mig, berättar Patrik Mossberg.

Patrik Mossberg i Sundsvall fick domningar i ansiktet och i juni kunde han plötsligt inte prata riktigt.

– Jag kunde prata, men det bara försvann. Och då åkte jag in på sjukhuset, fredag eftermiddag den 27 juni och talet kom tillbaka när jag åkte in och när jag satt i väntrummet tappade jag det. Så sa jag till att jag tappat talet och då kom jag in på akutavdelningen. Då trodde de att jag hade en pågående stroke, så då vart de som på film att dom ryckte alla kablar och satte in nålar, minns Patrik Mossberg.

Det visade sig att han hade en ovanlig hjärnsjukdom som heter moyamoya. Den gör att blodkärlen förträngs och det i sin tur kan orsaka infarkter och blödningar i hjärnan. Med andra ord en livsfarlig sjukdom.

– Det kom som en chock, men jag har alltid levt i nuet och då tänkte jag att nu är det så här och jag kan bara göra det bästa av situationen och ta all hjälp jag får, säger Patrik Mossberg.

Sjukdomen moyamoya är vanligare i asiatiska länder, men ytterst ovanlig i västvärlden. I Sverige görs bara några operationer per år.

– Bästa läkarvården är i Boston och i Asien, men här i Europa så är det i Tyskland där man gör 60-70 såna här operationer per år och resande från hela världen kommer och gör dom, säger han.

Sjukdomen drabbar för det mesta unga tjejer, så därför blir Patriks operation ännu ovanligare och kräver mer kompetens. Patrik Mossberg vill att operationen i hans hjärna görs i Tyskland. Problemet är att det kostar 360 000 kronor och Försäkringskassan betalar inte ut pengar i förskott till operationer utomlands. Det krävs först ett kvitto, sen kommer ersättningen.

– 24 år, varit sjukskriven ett år... Gå ner på banken och fråga kan jag få låna upp till det det här. Det vet ju vem som helst att det går ju aldrig.

En vän till Patrik, som heter Eva Gunnersen, startade en insamling i sociala medier. Gensvaret var enormt och efter tre veckor har hon nu samlat in den förhandsbetalning på 180 000 som sjukhuset i Tyskland kräver för att boka en operation.

– Jag är oerhört tacksam för det. Jag nyper mig i armen flera gånger om dan för att  det är mig det handlar om, säger Patrik.

Operationen är bokad till den 29 april, och när Försäkringskassan till slut betalar ut pengarna kommer dom att doneras direkt till forskningen kring moyamoya och till cancerforskningen. Men först ska operationen göras och det är inget enkelt ingrepp.

– Jag känner mig positiv till det, att det ska gå bra och det vet jag att det kommer att gå bra. Det är så jag känner. Att få börja leva på nytt igen. Bli Patrik 2.0, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.