Foto: Jennie Johansson, SVT

Pengabrist stänger slalombacke

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors Alpina kommer inte att öppna Latbergsbacken i år. Klubbens frivilliga behöver stöd från kommunen, men de säger nej.

Latbergsbacken i Kramfors drivs av frivilliga krafter i slalomklubben Kramfors alpina. Men inför årets säsong står det klart att man inte längre klarar av att hålla backen öppen. Medlemmarna lägger ner tusentals timmar på backen men vissa saker behöver skötas dagtid, då klubbmedlemmarna jobbar.

Behöver arbetskraft

Klubben har meddelat kommunen att man behöver hjälp på dagtid i 10-12 dagar för att kunna tillverka snö. Man behöver också hjälp med att serva liften och någon som kör pistmaskinen.

Val 2018 Kramfors

Behövs det en backe i Kramfors?

– Ja, det tycker vi definitivt. Det hör till en Norrlandskommun, säger Morgan Danielsson medlem i Kramfors Alpina.

Kommunen har ont om pengar

Kommunens tjänstemän har räknat på det hela och kommit fram till att det som klubben begär skulle innebära ett ökat bidrag på 250 000-300 000 kronor. Något som kommunen i dagsläget inte har råd med.

– Från jul när vi vanligtvis öppnar fram till efter sportlovet är det definitivt den största ”fritidsgården”. Det är ju en plats där man får utöva sunt friluftsliv och familjerna får vara tillsammans, säger säger Morgan Danielsson.

Danielsson har förståelse för att kommunen har en ansträngd ekonomi men efterlyser ändå en mer långsiktig strategi för backen och en investeringsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet