Mutbrott – det här gäller i arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

En golfresa eller en överdådig julfest – vad är tillåtet att bjuda på eller ta emot?

Mutbrott eller korruption handlar om otillbörliga förmåner till anställda, affärkontakter, chefer et.c. ”Otillbörliga förmåner” är enligt mutbrottsbetämmelserna en förmån som är tänkt att få mottagaren att känna tacksamhet eller skyldighet att återgälda förmånen. En muta är inte alltid en materiell gåva utan även till exempel att lova någon ett högavlönat styrelseleuppdrag.

Otillåtet

Exempel på otillåtna förmåner är penninggåvor och lån. Inte heller är det tillåtet att ta emot varor eller tjänster för privat ändamål på icke marknadsmässiga villkor.

Tillåtet

Arbetsmåltider är tillåtna så länge de inte är i samband med myndighetsutövning eller offentlig upphandlig. En present kan man ge eller ta emot, så länge den håller sig under de rekommenderade beloppet 450 kronor. Däremot bör man inte ge bort alkohol.

Straff

Den som gör sig skyldig till korruptionsbrott (givande eller tagande av muta) riskerar fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.