Personalchef i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Konsulten IngMarie Bäcklin som anställts som personalchef på Sundsvalls sjukhus har tidigare fått sparken från en tjänst som personalchef i ett företag sedan hon använt företagets kontokort för privata utgifter.

Det rörde sig om stora summor vid upprepade tillfällen. När pengarna, trots flera påstötningar inte betalades tillbaka vände sig företaget till Stockholms tingsrätt med ett skadeståndskrav. Däremot polisanmälde man inte.

Enligt stämningen har IngMarie Bäcklin missbrukat sin förtroendeställning som anställd på företaget Strängbetong. Hon anställdes som personalchef i företaget 2004.

Använde företagets kort

För tre år sedan dömdes hon att betaIa 464 000 kronor till företaget. Företaget stämde henne eftersom hon använt företagets kontokort till privata utgifter, både i Sverige och utomlands. I kontoutdragen kan man utläsa att det rör sig om lyxkonsumtion bland annat.

Eftersom hon, trots upprepade uppmaningar, bland annat från företagets vd, inte betalade fick hon sluta i september 2005.

Betalade inte tillbaka

Enligt företaget påstod Bäcklin, när hon konfronterades med uppgifterna, att hon trott att hon hade ett kort där hon personligen hade betalningsansvaret – trots att hon vid anställningen valt ett rent företagskort.

När hon tillfrågades om varför hon inte betalade tillbaka ska hon ha sagt att hon haft problem med att sälja aktier eftersom kursen varit för dålig.

Hon ska också ha meddelat att hon sålt sin lägenhet på franska rivieran och köpt en mindre och att mellanskillnaden skulle användas till att lösa skulderna till Strängbetong. Men några pengar kom aldrig.

Skuld till kronofogden

I dag har IngMarie Bäcklin en skuld hos kronofogden på drygt en halv miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.