Personalen är skrämd till tystnad

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på akuten vågar inte kritisera ledningen.

– Jag är rädd för konsekvenserna, säger en sjuksköterska Mittnytt har talat med.

Personalen på akutmottagningen på Länssjukhuset i Sundsvall har svåra arbetsförhållanden. Problem som sägs mörkas av sjukhusledningen och personalen har skrämts till tystnad.

– En av mina chefer har kommit med hot förut, säger Marie.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Marie som egentligen heter någonting annat väljer att berätta sin historia för SVT Mittnytt på villkor att hon får vara helt anonym.

Hon vill inte synas i bild och hon vill inte att hennes röst ska höras – av rädsla för konsekvenser om cheferna får reda på vem hon är.

Hon berättar att arbetssituationen på akutmottagningen är krisartad. De senaste åren har massor av sjuksköterskor sagt upp sig och fler lär det bli.

– Jag vet i alla fall fem stycken som är på väg att sluta innan sommaren. Det är någon var och var annan vecka som ger upp, säger Marie.

Drömmer om jobbet

Hon säger också att det ofta är underbemannat på akuten eftersom det saknas vikarier att plocka in. Och det sliter.

– Jag drömmer ofta om jobbet. Att jag fäktar omkring bland patienter, säger Marie som ibland har svårt att sova efter arbetspassen.

Länshälsan har gjort en utredningen för att kartlägga personalens situation. Utredningen visade att personalen var stressad, att akuten var underbemannad och att det saknas förtroende för ledningen. Utredningen blev klar i augusti men sedan dess har ingenting hänt.

– Det här har dom valt att inte offentliggöra, dom har skickat den uppåt men jag vet inte om dom ens öppnat kuvertet där uppe.

Hon tror att någonting drastiskt måste inträffa innan sjuksköterskorna får gehör för sin situation.

– Det känns som att det som behöver hända är en patientskandal, att någon dör på grund av patientosäkerhet, eller en massuppsägning av sjuksköterskor, säger hon.

– Det känns inte så kul att man inte är någonting värd bland dom där uppe på dom höga stolarna, säger hon.

SVT Mittnytt har utan att lyckas sökt vårdområdesdirektör Anders Nelvig för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet