Försvarministern på snabbesök i nygamla regementsstaden Sollefteå. Under besöket träffade han företrädare för kommunen och passade på att besöka området Hågesta där en gång I 21 var inrymt.

Peter Hultqvist (S): ”Kommunen är på hugget”

Uppdaterad
Publicerad

Idag besökte försvarsminister Peter Hultqvist (S) Sollefteå. Han verkar gilla det han såg, kanske allra mest schäfervalparna på Försvarsmaktens Hundtjänstenhet i Hågesta, Sollefteå.

Efter tillkännagivandet av vilka som blir de nya regementsorterna i måndags, var det dags för besök på de utpekade orterna. Idag var det Sollefteås tur.

Försvarsministern träffade representanter för Sollefteå kommun. Johan Andersson (C), kommunalråd, och oppositionsrådet Åsa Sjödén (S). Även Ulf Siverstedt chef för norra militärregionen fanns på plats. Foto: Pierre Ragnehag / SVT

Det har talats om att återetableringen av Västernorrlands regemente I21 i Sollefteå kommer att innebära cirka 50 fasta tjänster inom försvaret. Nu ska man – tillsammans med verksamheten i Östersund- utbilda cirka 250 värnpliktiga per år.

Rejäla tillskott – vad betyder det för Sollefteå?

De närmaste åren kommer försvaret att få rejäla budgettillskott varje år,  och försvarsministern har tidigare beskrivit det som den ”största upprustningen sedan 50-talet. ”

-Innebär det att Sollefteå nu kan räkna med att försvaret kommer växa i kommunen de närmaste åren?

– Det är för tidigt att säga, nu ska vi klara den här etableringen till att börja med.  Den ska vara genomförd senast 2022, och sedan kan det växa efterhand efter det,  säger Hultqvist. 

Se intervjun i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.