Foto: Tullverket

Piratkopierade varor för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Piratkopierade varor kostar europeiska företag miljarder varje år. Samtidigt skiljer sig lagarna länderna emellan när det gäller handel med plagierade varor.

Enligt EUPIO ”Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet”, kostar piratkopierade varor europeiska företag drygt 800 miljarder kronor varje år. Handeln med piratkopierade varor gör också att EU förlorar 790 000 årsjobb varav 2 000 förloras i Sverige.

Olika bedömningar

I Sverige ingriper inte Tullverket om inresande har enstaka förfalskningar med sig i bagaget så länge varorna inte är tänkta att säljas vidare. I Nederländerna får konsumenter föra in tre piratkopierade artiklar efter utlandsvistelse. I Italien däremot kan resenärer få böter upp emot 100 000 kronor om de ertappas med piratkopierade varor. Även Frankrike har hårda regler och där kan konsumenter som ertappas med plagiat tvingas böta upp emot tre miljoner kronor och fängelse upp till tre år.

Vill se samma regler i hela EU

Nu ska sanktionssystemet inom EU ses över för att harmonisera straffskalorna och bli mer avskräckande. I Sverige är två års fängelse det högsta straffet för piratkopiering och varumärkesförfalskning. Nu föreslås den straffskalan höjas till fyra år. Lagstiftningen är främst utformad till att rikta sig mot försäljning, import och export av större mängder piratkopierade varor.

De mest förfalskade varorna

Den absolut vanligaste kopierade varan som ertappas av Tullverket är cigaretter som står för nästan en tredjedel av alla beslag. Var tionde vara är kläder. Även förpackningsvaror står för tio procent när det gäller beslagtagna varor. Andra vanligt förekommande varor som tas i beslag är flaskor, lampor, lim, batterier och tvättmedel.

Farliga varor

Piratkopierade läkemedel kan vara verkningslösa eller utsätta konsumenter för stora risker. Enligt Läkemedelsverket finns länder där kontroll av läkemedel saknas och att det i dessa länder är vanligt att läkemedel antingen saknar den riktiga substansen eller innehåller fel mängd substans. Även billiga kopior av leksaker kan framkalla fara för slutkonsumenten då de inte genomgått EU:s krav på produktsäkerhet och kan innehålla farliga kemikalier.

Stödjer brottslig verksamhet

Privatpersoner som fyndar billiga varor via till exempel internethandel kan stödja brottslig verksamhet då piratkopior är en viktig inkomstkälla eller penningtvätt för grov organiserad brottslighet. Handeln med piratkopior riskerar även att snedvrida den fria konkurrensen när företag som lagt ner resurser på att utveckla en produkt eller varumärke får problem med lönsamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.