Räkor Foto: TT

Pizzeria hade räkor och tonfisk i varmt kylskåp

Publicerad

När miljö- och hälsoenheten i Örnsköldsviks kommun gjorde ett oanmält besök på en pizzeria Örnsköldsvik visade det sig att det var upp mot +19 grader i kylskåpen. Där förvarades bland annat skinka, räkor, tonfisk, ost, grönsaker.

Det var den 4 juni som tillsynsbesöket gjordes. Då upptäcktes att kylvaror förvarades i kylskåp och kylrännor, där det uppmättes temperaturer på mellan +15 grader och +19 grader. Där förvarades såväl grönsaker som räkor och tonfisk.

Risk för att gifter bildas

Kylvaror anges oftast en förvaringstemperatur vid max +8° C, men för känsliga livsmedel (ex. räkor, tonfisk) brukar +4° C vara den rekommenderade högsta förvaringstemperaturen. Enligt Miljö- och hälsoenheten garanteras att ingen tillväxt av mikroorganismer eller giftbildning sker vid dessa temperaturer.

Eftersom pizzerian förvarade sina kylvaror i alldeles för varma kylar, går det inte att garantera att livsmedlen är säkra och osäkra livsmedel får inte släppas ut på marknaden.

Osäkra livsmedel

Samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun förelägger pizzeriägaren att förvara livsmedel vid temperaturer som säkerställer att gifter inte kan bildas och införa rutiner för temperaturkontroller i kylar och frysar.

En uppföljande kontroll kommer att ske den 12 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer