Hundarna som var i dåligt skicka var hopträngda i två husvagnar. Foto: Polisen

Plågade 80 hundar i Ånge och Ljusdal – två personer åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

När polisen slog till mot två gårdar i Ånge och Ljusdal hittades åttio hundar i smutsiga husvagnar och på en gård fanns hundra höns som var svårt vanvårdade. Hönsen avlivades på plats och hundarna omhändertogs. Nu åtalas två personer för djurplågeri.

Efter ett tips om vanvård av djur besökte Ångepolisen i september 2019 en gård i Ånge kommun. Men djurägarna hade flytt från gården ut i skogen och där hittade polisen 65 vanvårdade hundar i husvagnar.

De hundar som omhändertogs var cockerspanielkorsningar, mopskorsningar och grand danois. De hade bott under dåliga sanitära förhållanden.

En av poliserna på plats gav följande beskrivning: ”Husvagnarna stank fruktansvärt, det var mycket avföring i husvagnarna. Vissa hundar var i dåligt skick, de flesta var ovårdade och mycket smutsiga med stora kakor av avföring eller smuts hängandes i pälsen.”

Majoriteten av hundarna hade också kraftiga eksem, långa klor, irriterade ögon och tandköttsinflammation.

Hittade fler hundar

Senare gjorde polisen även tillslag mot en gård i Ljusdals kommun i Gävleborgs län där samma djurägare höll ytterligare ett tiotal vanvårdade hundar. På gården i Ånge fanns cirka 100 höns som även de vanvårdats och avlivades på plats.

Har djurförbud

Vid polisingripandet rådde en hätsk stämning och kvinnan som ägde hundarna ska ha kastat ett vedträ mot Länsstyrelsens djurskyddshandläggare. Både kvinnan och mannen, som i huvudsak sade sig äga hönsen, nekade till djurplågeri.

Kvinnan har haft djurförbud sedan 2005 och efter omhändertagandet av hundarna har hon hållit sig undan från polisen. Kvinnan saknar folkbokföringsadress och så sent som i november i fjol var myndigheternas enda spår en postbox i Gävle.

Åtal för djurplågeri

Nu åtalas kvinnan och mannen för att de tillsammans genom vanvård utsatt minst åttio hundar och minst hundra höns för lidande. Enligt åtalet har de inte gett djuren tillräckligt med mat, tillsyn och vård. Djuren har under lång tid vistats i trånga och smutsiga miljöer med bland annat ögon- och hudproblem och irriterade luftvägar som följd.

Kvinnan åtalas även för förgripelse mot tjänsteman efter händelsen med vedträt.

I förhör har mannen uppgett att han inte haft något med hundarna att göra, han har bara hållit hönsen. Kvinnan å sin sida har i förhör sagt att det är mannen som haft ansvar för alla djur på gården.

Fick nya hem

Händelsen fick stor uppmärksamhet och runt tvåhundra personer anmälde intresse för att ta hand om hundarna. Drygt tio av hundarna avlivades men resten fick nya hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet