Det nya vattenskyddsområdet planeras bli 70 kvadratkilometer. Foto: Jennie Johansson/SVT

Nytt vattenskyddsområde planeras i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens vattenförsörjning i Örnsköldsvik kan ändras. Kommunen planerar för ett nytt vattenskyddsområde för att skydda vattentäkterna. Men det kan ta flera år innan planerna blir verklighet.

Miva, Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB, planerar för ett nytt vattenskyddsområdet för att skydda vattentäkterna i Gerdal och By som försörjer 40 000 personer i Örnsköldsviks kommun med vatten.

– Syftet med ett vattenskyddsområde är att säkra de vattentillgångar finns och för att kunna producera dricksvatten i ett långsiktigt perspektiv, säger Kent Westerlund, avdelningschef vatten och avlopp, Miva.

I det nya förslaget slås områdena kring Gerdal och By ihop och blir ett nytt större område som innefattar 70 kvadratkilometer, som jämförelse är Skuleskogens nationalpark cirka 30 kvadratkilometer.

När beslutet kommer är inte klart berättar Kent Westerlund. Det ska först tas beslut i kommunfullmäktige och sista ordet har länsstyrelsen.

– Det här är det första vattenskyddsområde jag är med och tar fram, men jag har hört från kollegor i branschen att det kan ta flera år.

Vattenskyddsområden

För att skydda grundvatten eller ytvatten mot föroreningar kan olika vattenskyddsområden bildas. Inom området finns då begränsningar i hur marken får användas.

Området har en geografisk avgränsning och är ofta indelat i olika zoner. Kopplat till vattenskyddsområdet finns olika föreskrifter till skydd för grundvattnet eller ytvattnet. Det rör sig vanligtvis om begränsningar i användningen av marken. Det kan till exempel handla om hantering av kemikalier och förbud mot motorbåtstrafik.

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.