Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vindkraftsplanerna kom som en chock för tyska familjen: ”Då flyttar vi” Foto: SVT

Vindkraftsplanerna i Sollefteå kommun kom som en chock för tyska familjen: ”Då flyttar vi”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Castro gillar inte planerna på två vindkraftparker i skogarna väster om Sör-Moflo i Ångermanland dit han och familjen flyttat från Tyskland för att komma nära naturen.

– Då flyttar vi, säger Stefano Castro.

Samtidigt förutspår Energimyndigheten en stor utbyggnad. Bara i Sollefteå ska antalet verk fördubblas.

Sollefteå kommun är en av de mest vindkraftsvänliga kommunerna i landet med drygt 110 verk och antalet ska mer än fördubblas, bland annat i form av två parker med totalt 55 verk vid Sör-Moflo.

– Det blev en chock när vi fick veta det här, säger han och berättar att familjen nyligen köpt flera fastigheter i byn.

I videon besöker SVT:s reporter familjen Castro och områden i Sollefteå kommun där vindkraften redan finns.

Fortsatt utbyggnad

Totalt finns 4 528 vindkraftverk i Sverige med en kapacitet på knappt 28 TWh (terrawattimmar) per år, men enligt en rapport från Energimyndigheten behöver kapaciteten för den svenska vindkraften ökas till omkring 100 TWh  om man ska klara riksdagens mål om 100 procent förnybar energiproduktion 2040. Det kräver nya, högre och effektivare vindkraftverk.

– Vår bedömning är att beviljade verk med tillåten totalhöjd lägre än 200 meter inte kan uppföras av ekonomiska skäl annat än i undantagsfall, menar Thomas Hallberg på branschorganisationen Svensk vindenergi.

Åsikterna går isär

Sollefteå kommun härbärgerar redan idag tillsammans med grannkommunen Ragunda en av de största landbaserade vindkraftparkerna i landet med 149 verk. Runt den parken går åsikterna i sär när det gäller påverkan på miljön.

– Skogarna är ju inte som de var med ljudet och alla vägar, menar en person som vill vara anonym medan andra tycker att man vänjer sig.

”Vi behöver omställningen”

Samtidigt är nya parker är på gång, som vid Sör-Moflo.

– Vi behöver den gröna omställning som är på väg, sen ska vi inte ha vindkraftverk överallt och därför har vi sagt nej till vissa ställen, säger Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå kommun.

Familjen Castro: ”Då flyttar vi”

Energimyndigheten konstaterar att fördelningen av vindkraftparker över landet är ojämn. I vissa kommuner finns nästan ingen vindkraft alls, medan andra kommuner välkomnat verksamheten. I Sollefteå säger inte det ledande Centerpartiet nej till fortsatta projekt.

– Det beror helt på placering, säger kommunalrådet Johan Andersson (C), som anser att förtätning är bättre än att sprida ut vindkraftverken.

Blir vindkraftparken vid Sör-Moflo verklighet tänker familjen Castro ändra sina planer.

– Då flyttar vi, säger Stefano Castro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer