Bråk på överbelagt asylboende

Uppdaterad
Publicerad
”Alternativet hade varit att skicka tillbaka barnen till Syrien”

Sollefteå kommun fick för en tid sedan en förfrågan från Migrationsverket om att ta emot ytterligare 15 ensamkommande flyktingbarn. Trots platsbrist sade kommunen ja, vilket nu fått konsekvenser. Ett bråk under onsdagskvällen urartade, ett barn fick sårskador och två greps för misshandel.

Mayed Safaee på Sollefteå kommun kommenterar onsdagens händelser på boendet som nu har 29 boende på 14 platser.

– Det här är barn som flytt från ohyggliga omständigheter. Syrien, det som närmast kan beskrivas som helvetet på jorden. Att det händer sådana incidenter med barn som upplevt väldigt mycket, som har traumatiska upplevelser, är inte något man ska förstora alltför mycket säger Mayed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

– Vi har ett ansvar, att vi ser till att ta emot dem. Vi ger dem det mest basala, tak över huvudet, skydd. Det tycker jag vi ska fortsätta göra.

Kommunen anser, trots det inträffade, att det var rätt att ta emot flyktingbarnen. Alternativet hade varit att skicka dem tillbaka till krigets Syrien.

– Igår blev det bråk om en cykel och någon kastade glas, skador uppstod så att en av de inblandade fick sy. Man ska komma ihåg att det här handlar om barn som varit med om obeskrivliga saker.

– Man flyr för att det är en akut situation, och då får kommuner som tar emot flyktingbarn hantera det så gott det går, konstaterar Majed Safaee.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer