Foto: SVT

Dödsdrogen fentanyl har fått fäste i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Den livsfarliga drogen fentanyl har fått fäste i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län. Det kan polisen konstatera efter att ha genomfört en nationell operation där 345 missbrukare av drogen identifierats.

Fentanyl är ett oerhört starkt smärtstillande läkemedel och väldigt svårt att dosera. Den finns bland annat i form av tabletter, pulver och plåster. Enligt polisen är det vanligaste att den säljs via nätet i små nässpraysburkar.

– En sprayning kan vara skillnaden mellan liv och död. Blir det en rejäl överdos är döden tämligen omedelbar, säger Robert Öhman.

Tio var redan döda på polisens lista

I höstas genomförde polisen en nationell operation mot fentanyl – operation Baretta II. Efter ett tillslag mot en av de största säljarna på nätet fick polisen tillgång till en lista med 345 köpare. Av dem hade tio redan hunnit avlida.

– I region Nord var det 55 personer som vi kunde identifiera som köpare, säger Robert Öhman, sektionschef för polisens underrättelseverksamhet i polisregion Nord.

Jämfört med antalet köpare i övriga delar av landet visar det sig att fentanyl fått stort genomslag i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län.

– Vi ligger på samma nivåer som storstadsregionerna. Förklaringen är sannolikt att tillgången till heroin är god i storstäderna, så där har inte fentanyl fått samma genomslagskraft, säger Robert Öhman.

Fentanyl ersätter heroin

Han menar att det i mindre orter är vanligare att missbrukare beställer syntetiska preparat på nätet, som ersättning för heroin. Sedan 2015 har 300 dödsfall till följd av fentanyl konstaterats i Sverige och därmed har det enligt polisen gått om heroinet i dödlighet.

– Under hösten avled 15-20 personer varje månad till följd av fentanylöverdoser i landet. Den siffran är konstant och ligger där nu också, konstaterar Robert Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.