Polis i Medelpad glömde tjänstevapnet på toaletten

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Medelpad riskerar en varning sedan han glömt sitt tjänstevapen inklusive magasin på toaletten.

Polismannen lade ifrån sig tjänstevapnet på en hylla när han besökte en toalett innanför skalskyddet i Sundsvalls polishus en dag i april i år – men glömde ta med sig det därifrån när han sedan gick på lunch.

Tio minuter senare hittades vapnet med tillhörande magasin inne på toaletten av en kollega.

En anmälan om tjänstefel gjordes men förundersökningen lades ner av åklagare samma dag eftersom att det ansågs att brott som faller under allmänt åtal inte hade skett.

Riskerar varning

Däremot inledde polisregion nord en intern utredning om arbetsrättsligt disciplinansvar. Regionpolischef Mikael Säll Lindahl skriver i sitt yttrande till polisens personalansvarsnämnd att polismannen ”brustit i hanteringen av sitt tilldelade tjänstevapen” och därmed varit oaktsam.

”Även om vapnet glömts innanför skalskyddet är felet...inte att anse som ringa”, skriver Säll Lindahl vidare, som föreslår att polismannen får en disciplinpåföljd i form av en varning efter det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer