Polisanmälan blev droppen

Uppdaterad
Publicerad

Polisanmälan mot Margareta Berglund-Rödén blev droppen men (V) anklagas för långvarig obstruktion mot arbetet att sanera landstingets ekonomi.

Det uppger Roger Johansson (S) efter söndagens överraskande besked att majoritetssamarbetet med vänstern i landstinget avbryts.

Långvarig söndring

Roger Johansson som är vice ordförande i partidistriktet säger till SVT Västernorrland att miljöpartiet fått information i förväg, men att utgången av partidistriktets möte möjligen blev oväntat drastiskt. Beslutet att bryta med (V) var enligt Johansson resultatet av en långvarig söndring.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi hade en uppgörelse att gemensamt bringa landstingets ekonomi i balans. Vi har varit fokuserade på att genomföra de åtgärder som krävs men har successivt upplevt att vänstern på olika sätt satt sig på tvären. Vi upplever att de kört på egen hand och till och med motarbetat arbetet aktivt, säger Johansson.

Konflikten skärptes

Läget blev akut i mitten av förra veckan när landstingets chefsavtal blev en stor sak i media. När sedan Lars-Gunnar Hultin (V) valde att polisanmäla förra förvaltningschefen Margareta Berglund-Rödén skärptes konflikten ytterligare för att kulminera under söndagen. Det var då socialdemokraternas distriktsstyrelse fattade beslutet att avbryta samarbetet med (V)

– Polisanmälan visade tydligt att vänstern var mer fokuserad på annat än det åtgärdsprogram vi skulle arbeta fram. Lars-Gunnar Hultin har en sådan position i landstinget att han kan få svar på sina frågor utan att gå vägen via polisen. När han valde att polisanmäla var det en av flera droppar i sammanhanget som fick oss att avbrytra samarbetet, menar Johansson.

Öppen konflikt inom (S)

Nu startar omgående en ombildning av landstingets majoritet. I första hand blir det samtal med miljöpartiet men Roger Johansson vill inte kommentera om det kan bli aktuellt att bjuda in ytterligare något parti. ”Vi får se vad som händer”, säger han.

Han medger också att socialdemokraterna befinner sig i en bekymmersamt läge inför partidistriktets årsmöte i april. Partiet hade hoppats att dragkampen mellan sjukhusen och mellan Ångermanland och Medelpad skulle ha avgjorts innan dess.

– Vi hade hoppats att flera skarpa åtgärder skulle ha kunnat klubbas igenom redan under landstingsfullmäktiges februarimöte men nu blir det inte så.

Strid om sjukhusen

Nu riskerar konflikten att bli distriktskongressens huvudnummer. Flera motionärer, bland annat arbetarekommunen i Timrå, har föreslagit en nedläggning av akutsjukhuset i Sollefteå. Liknande krav har framförts från Sundsvall medan arbetarekommunerna i Ådalen är av annan uppfattning.

SVT: Lastar du vänstern för förseningen?

– Inte helt men till viss del, ja.

Läs mer om bakgrunden till stridigheterna i landstingspolitiken här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet