Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elin Ribjer berätta om vad som fick en lärare att avbryta föreläsningen, och vad Parkskolan har gjort förutom att polisanmäla. Foto: privat / Thomas Sundberg SVT

Polisanmälningar efter skolföreläsning i Örnsköldsvik – grova kränkningar mot elever och föreläsaren

Uppdaterad
Publicerad

När föreläsaren Elin Ribjer pratade om våld i nära relationer inför elever på Parkskolan i Örnsköldsvik kränkte några av eleverna både henne och andra elever på skolan grovt.

Föreläsningen fick avbrytas och flera polisanmälningar har gjorts.

Alla förstaårselever på Parkskolan, omkring 200 personer, var inbjudna till Elin Ribjers föreläsning under tisdagen.

För att eleverna skulle kunna interagera under föreläsningen och anonymt ställa frågor hade Elin Ribjer sett till att åhörarna kunde använda frågeappen Menti.

Något som missbrukades grovt av några av de deltagande eleverna.

Nedsättande och grovt kränkande kommentarer både om Elin Ribjer och andra elever på skolan postades.

– Nån tyckte att jag väl kunde våldtas, berättar Elin Ribjer för SVT.

Elin Ribjers vill framhålla att hon tycker att skolan hanterade situationen på ett bra sätt genom att snabbt avbryta föreläsningen och koppla in elevhälsan samt polisanmäla.

Hör henne berätta i klippet ovan, där också Örnsköldsviks gymnasiums verksamhetschef Andreas K Johansson kommenterar det inträffade.

”Under dagens föreläsning för årskurs 1 av Elin Ribjer om våld i nära relationer postades grova kränkningar vid användandet av frågeappen Menti. Detta är helt oacceptabelt och skolan kommer att reda i detta. Polisanmälningar kommer också att göras. Vi önskar att ni vårdnadshavare pratar med era ungdomar om upplevelsen av föreläsningen och det som förkom på Menti. Om ni har funderingar eller upplysningar hör gärna av er.
// Skolledningen Park”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.