Polischef kritiseras för romregistret

Uppdaterad
Publicerad

Högsta chefen för polisen i region Nord får hård kritik av JO. Klas Johansson pekas ut som ansvarig för romregistret. ”Nej, det påverkar inte vårt förtroende för honom”, säger Börje Öhman, kommunikationschef vid polisen i region Nord, till SVT.

Det var för drygt ett år sedan som DN kunde avslöja polisens registrering av romer i Sverige. Syftet uppgav polisen var att kartlägga brottslingar och kopplingar mellan dem och släktskap. Men också över tusen av de fyratusen romer som registrerades var barn.

Hela regionen

Nu har Justitieombudsmannen, JO, sett över hanteringen av registret. Kritik riktas därför mot två länspolismästare i Skåne. Den ene av dem har sedan dess bytt jobb. Det är Klas Johansson som vid årsskiftet tog över som högsta chef för polisen i region Nord.

Sex veckor

Klas Johansson säger att han själv inte vill kommentera JO:s kritik. Därför hänvisar han till Börje Öhman som är kommunikationschef vid polisen i region Nord där Västernorrland, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten ingår.

– Klas Johansson var chef när registret avslöjades, ja. Men då hade han bara jobbat som polismästare i Skåne i sex veckor. Han hade aldrig någon realistisk möjlighet att kolla det här, säger Börje Öhman.

Har påverkat

Efter det att romregistret uppdagades så fick delar av polismyndigheten i uppdrag att granska sig själva och se efter ifall de hade några liknande register. Detta eftersom polisområdena fram till hösten 2009 hade befogenhet att själva besluta om att behandla personuppgifter i särskilda undersökningar.

– Romregistret har påverkat hela myndigheten. Men JO måste kritisera Klas Johansson eftersom han var chef för myndigheten just då, säger Börje Öhman.

Det säger JO

De brister som lyfts fram i JO:s yttrande är bland att annat att uppgiftsinsamlingen var alltför generell och att det inte angetts vilka personer som inte är misstänkta och att en gallring inte skett.

Under tiden JO har granskat registret har också en omorganisation av polisen skett vilket gör att det i dag endast finns en enda myndighet och inte flera som innan årsskiftet 2014/2015. Det har lett till att många personer som kritiseras eller varit delaktiga i registreringen i dag inte sitter kvar på samma tjänst.

Till dem hör bland annat Klas Johansson.

”Myndigheten kände till detta, men vidtog inte nödvändiga åtgärder för att säkerställa att integritetsskyddsbestämmelserna följdes. Det inträffade visar på omfattande och allvarliga brister inom kriminalunderrättelseverksamheten. JO riktar därför allvarlig kritik mot dåvarande Polismyndigheten i Skåne. Det vilar enligt JO ett tungt ansvar för bristerna på dem som innehaft befattningen som chef för länskriminalavdelningen. Ansvaret för de grundläggande bristerna när det gäller myndighetens organisation, instruktioner och praxis vilar dock ytterst på polismyndigheten och på dess högsta chef – länspolismästaren.”

Källa: JO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisens romregister

Mer i ämnet