Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef Medelpad Foto: Anna Beijron SVT

Polischefen i Medelpad: ”Samröre med kriminella nätverk söderut”

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av skjutningar i norr hänger samman med narkotikahandeln och har kopplingar till kriminella nätverk söderut, uppger Josef Wiklund som är chef för lokalpolisområde Medelpad.

Siffror från polisen visar att det skett en kraftig ökning av skjutningar i region norr som består av fyra län: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, uppger Dagens Nyheter.

– Vi har identifierat att vi haft besök av kända kriminella från Stockholmsområdet. Och det finns helt klart kriminella individer i Sundsvall som har samröre med kriminella nätverk söderut. Men vi är inte där än att vi tar vapen vid varje beslag, säger Josef Wiklund

Ökad tillgång på vapen

Hitills i år har 28 skjutningar ägt rum i norr, jämfört med 8 under samma tid i fjol och tre 2017.

– Brottsligheten förflyttas norrut. Och just nu ser vi att det rör sig uppåt, även tillgången på vapen. Men vi är aktiva med att förebygga att de används, säger Josef Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.