Polischefen svarar på kritiken: ”Vi måste prioritera”

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar polischefen på kritiken från anhöriga. Han avfärdar att det skulle ha tagit onormalt lång tid att utreda Kramforsolyckan men han medger samtidigt att polisen fått prioritera annat.

Polisen ska prioritera utredningar som rör ungdomar men fortfarande en månad efter Kramforsolyckan är bara en av fem inblandade ungdomarna förhörda av polisen.

Anhöriga är nu kritiska till att utredningen dragit ut på tiden. Kramforspolisen har hänvisat till resursbrist och att de inte haft tillgång till rätt teknisk kompetens.

Bilkrasch i Kramfors

Förstår otåligheten

Han Björner är polisområdeschef i Ångermanland och säger sig ha respekt för de anhörigas otålighet:

– Men, jag kan inte se att det finns något som vi skulle ha gjort annorlunda, men vi har självklart ambitionen att göra utredningen klar så fort det bara går. Tidvis har vi fått prioritera annat som varit mer akut, säger Björner till SVT.

Barn och unga går först

SVT: Men ska inte utredningar som rör barn och unga gå före?

– Jo, och det tycker jag nog ändå att vi gjort. Vi har följt de regler som gäller för hur förundersökningar som utföras. Vi håller oss inom de tidsramar som gäller.

Pratar ihop sig

SVT: Men finns det inte en risk att ungdomarna glömmer eller pratar ihop sig om det dröjer för länge?

– Det finns alltid en sådan risk. Tidsaspekten är viktig, det är helt rätt.

SVT: I Kramfors hänvisar dina kollegor till att det är hög arbetsbelastning.

– Ja, och det gäller för för polisen i hela landet. Men i bland har vi mer att göra och vid andera tillfällen mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet