Hör Henrik Blusi om att polisen beslagtar allt fler vapen i narkotikakretsar. Foto: Polisen, SVT

Polisen i Medelpad: ”Allt vanligare med vapen i narkotikakretsar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan polisen i Medelpad riktat resurser för att motverka narkotikans utbredning bland unga har de fått bort en hel del narkotika från gatan. Samtidigt ser de ett ökat innehav av vapen i narkotikakretsar.

– Det har skett en eskalering av sättet man hävdar sig inom de här kretsarna. Man använder vapen för att hota eller till och med skjuta någon. Det innebär också att vi anträffar fler vapen än tidigare, säger Henrik Blusi, gruppchef för krimjouren på polisen i Medelpad.

Riktat arbete mot narkotika

Sedan i höstas jobbar polisen med inriktning på att hindra narkotikahandeln och nyrekrytering. Resultatet de första veckorna blev ett stort antal beslag av olika narkotikasubstanser och även pistoler.

Någon månad senare, i mitten av december, sker något högst ovanligt i Medelpad: Två mord dagarna efter varandra i kriminella kretsar. I det ena fallet är det en 28-åring som skjuts till döds i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Tre män greps samma dag och häktades senare på sannolika skäl misstänkta för mord.

Ökad risk för poliser på fältet

Att det blir allt vanligare med vapen bland kriminella är problematiskt på flera sätt, menar Henrik Blusi.

– Det gör vårt jobb än mer viktigt, men det är också ett risktagande för mina kollegor ute på fältet att kunna bli konfronterad med ett vapen och behöva verka mot det, säger han.

Sedan 2011, då statistiken över användingen av skjutvapen började föras, har antalet konstaterade fall med skjutvapen i Sverige mer än fördubblats, från 17 fall 2011 till 43 fall 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.